OLO – Sombre CD (Soman Records / Almost Famous / Depressive Black Ambient Records)

j

by Đorđe Miladinović

}

05.26.2021

OLO - Sombre CD - Soman Records / Almost Famous / Depressive Black Ambient Records

Prošlo je dugo vremena otkako sam imao priliku da naletim, slušam i recenziram materijal eksperimentalnog umetnika. Za razliku od tradicionalne muzičke scene, čini se da su mnogi eksperimentalni umetnici odlučili da naprave pauzu tokom 2021. godine ili rade na nekim drugim projektima. Proces pisanja kompozicija i snimanja obično iziskuje dosta vremena, pa će možda ova godina biti plodnija za eksperimentalnu scenu. Srećom za sve ljubitelje avangardne muzike, Loïc Grobéty je bio dovoljno motivisan da snimi još jedan zanimljiv materijal koji obuhvata različite eksperimentalne muzičke žanrove. Za one koji se po prvi put susreću sa ovim izvođačem, Loïc je umetnik koji detaljno istražuje avangardnu muziku i obično nastupa sa Convuslifom, Mirmekom i OLO-om.

Sombre čini drugi album njegovog solo projekta OLO. Loïc je prethodno objavio Cri, jedinstvenu sedamnaestominutnu avangardnu kompoziciju koja bi mogla poslužiti kao mini album. Stoga Sombre predstavlja njegov prvi dugosvirajući album koji sadrži tri numere. OLO temeljno istražuje estetiku žanrova poput ambient / drone eksperimentišući sa zvučnim oscilacijama, frekvencijama i jačinama zvuka. Tokom prvog preslušavanja pomislio sam kako je Loïc sve zvuke proizveo isključivo putem električne gitare i basa, tako što je spustio štim do maksimuma. Međutim, nakon nekog vremena shvatio sam da OLO koristi električni bas, kontrabas, lira8 sintisajzer i razne oscilatore kako bi postigao svoj zvuk. Ovaj netradicionalni pristup avangardnoj muzici je uglavnom odgovoran za veoma karakteristične artikulacije ovog iskusnog umetnika.

OLO se oslanja na ogoljeni ambijent sa sporadičnim zvučnim oscijalacijama koje su više nego prisutne tokom kompozicija. Ipak, ovaj minimalistički pristup isključivo zadržava pažnju na tim malim detaljima, dok konstantne niske i visoke frekvencije vrebaju u samoj pozadini. Materijal postaje detaljniji kako se numere nižu jedna za drugom, ali ambijent sve više evoluira u mirne duboke tonove, ukrašene detaljnijim harmonijama. Kontrabas je uglavnom odgovoran za stalnu napetost u atmosferi, dok električni bas isporučuje te minimalistične oscilacije. Sombre postaje agresivniji, siroviji, i glasniji kako se album približava kraju kada ovi zvučni eksperimenti dobijaju svoj konačni, složeni, žestoki oblik.

Sombre predstavlja mirno, ali intenzivno putovanje kroz prostrani univerzum avangardnog zvuka, a napetost postaje sve osetnija kako ovaj snimak dostiže neposrednu kataklizmu. Loïc Grobéty povlači neke impresivne manevre sa OLO, koji pomeraju granice savremene eksperimentalne scene. Sombre dolazi na kompakt disku, smeštenom u digipack pakovanju, ukrašenim odgovarajućim apstraktnim vizuelnim identitetom. CD je dostupan na OLO Bandcamp stranici, Soman Records, Almost Famous i Depressive Black Ambient Records.

Prijavite se na e-mail bilten

Povezane objave

Miloš Stošić intervju

U julu 2022 godine smo imali čast da intervjuišemo Miloša Stošića, čuvenog muzičara iz Kragujevca, pevača grupe Deadly Mosh i mnogih drugih bendova, osobito poznatih u svetu metala. Za dodatne informacije pogledajte intervju a ispod imate i transkript istog. Intervju...

read more

Luka Milošević intervju

U junu 2022. godine gost Muzičkog studija.rs bio je Luka Milosevic , gitarista iz Čačka, sin čuvenog bubnjara Krvne grupe Ljubinka Miloševića Meha. Za dodatne informacije pogledajte intervju a ispod imate i transkript istog. Intervju vodila Marija Cvetić, snimatelj...

read more

Pratite nas

O autoru

Đorđe Miladinović

KOMENTARI

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *