b

O Funk-u

j

by Zoran Zof Cvetic

}

12.11.2022

Funk je kao muzički pravac nastao krajem 50-ih I poćčetkom 60-ih godina kao novi oblik muzike koji je bio pomešan elementima raznih drugih žanrova kao što su jazz, rhythm and blues I soul. Funk je kao nešto novo u muzici bio planiran da svojom dinamikom I ritmom podstakne publiku na pokret, igru I ples.

Najveće zasluge za tako nešto imao je čuveni James Brown koji je svojim idejama doprineo na specifičnosti I dinamičnom ritmu celog muzičkog pravca. Naime on je osmislio prepoznatljiv ritam koji je bio poznat pod imenom ,,sviranje  na jedan“ i koji je naglašavao prvi niži ritam takta. James Brown i njegov bend The Famous Flames smatraju se pionirima funk muzike I naravno svoj rad su počeli u samom početku postojanja novog muzičkog pravca. Rame uz rame James Brown-u je bila grupa Sly and the Family Stone koja je takodje svojom dinamičnom I inovacionom svirkom doprinela da funk bude prepoznatljiv po svojoj specifičnoj ritmičnosti.
James Brown

Sly and the Family Stone

Sly and the Family Stone

Naravno veliku ulogu i doprinos u popularnosti funk muzike su dale vokalne deonice bez koje bi pravac sigurno ostao nedorečen. Pored pomenutog James-a Brown-a, funk je bio preplavljen izuzetnim vokalnim izvodjačima kao sto su: Curtis Mayfield, George Clinton, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Isaac Hayes, Rufus Thomas, Chaka Khan i mnogi drugi.

Curtis Mayfield, George Clinton, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Isaac Hayes, Rufus Thomas, Chaka Khan

Prijavite se na Newsletter

Povezane Objave

Nema pronađenih rezultata

Stranica koju ste tražili nije pronađena. Pokušajte da suzite pretragu, ili koristite navigaciju iznad kako biste pronašli objavu.

Falow Us

About the Author

Zoran Zof Cvetic

Rok bubnjar grupe Ruzicasti slonovi, ex bubnjar grupa, Biska (Cacak), Moris (Cacak), Ljubav i mrznja (Kragujevac), Danger (Kragujevac). Veliki ljubitelj basketa i tenisa kao i rock, blues i jazz muzike, i naravno najveci fan svih vrsta kraft piva.

KOMENTARI

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *