b

Jimmy Page

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

Jimmy Page – Rock gitarista

Jimmy Page je jedan od najuticajnijih i najtalentovanijih gitarista u istoriji rock muzike. Rođen je 9-og januara 1944. godine u Hestonu, Engleska. Svetsku slavu je stekao kao vrhunski gitarista, studijski muzicar i kao osnivac i clan legendarne grupe Led Zeppelin.
Kao vrhunski producent, Page je radio sa mnogim velikim muzičkim imenima, uključujući grupe, The Rolling Stones, The Who kao i mnoge solo izvodjace.  
Page je karijeru započeo kao studijski muzičar i “session” gitarista, a zatim se pridružio bendovima kao što su Yardbirds i Led Zeppelin.

Bio je pod uticajem rockabilli gitarista Scotty Moore-a i James Burton-a koji su snimali za Elvis Presley-a. Detalje i nacin sviranja ovih gitarista kasnije ce koristiti u izvodjenju live verzija pesme „Whole Lotta Love“. Zahvaljujuci slusanju blues velikana kao sto su B.B.King, Elmore James, Buddy Guy, Otis Rush, Hubert Sumlin i Freddie King, muzika koju ce kasnije prviti bice zasnovana na mesavini rocka i bluesa.

Biografija – karijera

Najpoznatiji kao studijski muzicar u toku 1964-e i 1965-e godine pojavljuje se na projektima mnogih svetskih muzicara. Grupe Who i Kinks kao i Jonathan King, Marianne Faithfull, Van Morrison & Them, Petula Clark, Brenda Lee, Shirley Bassey, The Rolling Stones su samo neki od njih. Krajem 1965-e godine kao gitarista ili producent saradjivao je na snimanju pesama Eric Clapton-a, Chris Farlowe-a, John Mayall-a.

U londonskom IBC studiju 16 maja-a 1965-E godine, Jeff Beck, John Paul Jones, Keith Moon i Nicky Hopkins snimaju singl „Beck’s Bolero“ na kome ucestvuje i Page. U toku snimanja bilo je razgovora o osnivanju supergrupe u kojoj ce pored Jimmy Page-a i Jeff Beck-a biti, bubnjar Keith Moon i basista John Entwistle. Medjutim ugovorni problemi koje su skoro svi imali kao i nedostatak vrhunskog pevaca, su bili razlog zasto grupa nikad nije pocela sa radom. Keith Moon je tom prilikom predložio ime Led Zeppelin, koje ce kasnije Page iskoristiti prilikom davanja imena svojoj grupi.

Nakon tog perioda zajedno sa Jeff Beckom svira u grupi Yardbirds. Posle odlaska Beck-a iz grupe, Page sa njima snima album „Little Games“ i nastupa na nizu koncerata.

Posle odlaska Keitha Relfa i Jima McCartyja iz Yardbirds-a 1968-e godine, Page na njihovo mesto dovodi Robert Plant-a i bubnjara John Bonham-a da bi se kasnije pridruzio i John Paul Jones. Ubrzo menjaju ime u New Yardbirds i pod tim imenom nastupaju na skandinavskoj turneju. Na predlog bubnjara grupe Who Keith Moon-a menjaju ime grupe u Led Zeppelin . Led Zeppelin su u postojali u periodu od 1968-e do 1980-e, i za to vreme su izdali 9 studijskih albuma. Svi su dospeli u prvih deset na Americku Billboard listu od kojih su 6 zauzeli prvo mesto. Led Zeppelin su jedna od najprodavanijih grupa sto se tice albumskih tiraza. Ostali su zapamceni kao pioniri hard rock-a i heavy metal-a i bili poznati po specificnom zvuku. Posle smrti John Bonham-a, Page, Robert Plant i John Paul Jones donose odluku da ne dovode drugog bubnjara i grupa od tog trenutka prestaje da postoji. U decembru 2007-e godine sin Johna Bonhama, Jason Bonham i ostatak grupe Led Zeppelin odrzali su humanitarni koncert u „O2 Aren-i“ u London-u. Led Zeppelin su tom prilikom postavili „Guinness-ov“ svetski rekord za „najveću potražnju ulaznica za jedan muzicki koncert“, jer je 20 miliona karata potrazivano putem online-a. Ceo spektakl je snimljen i izdat kao album pod nazivom „Celebration day“.

Diskografija

^
Solo

Outrider 1988

^
Led Zeppelin:

Led Zeppelin 1 1969
Led Zeppelin 2 1969
Led Zeppelin 3 1970
Led Zeppelin 4 1971
Houses of the holy 1973
Physical Graffiti 1975
Presence 1976
The Song Remains the Same 1976
In through the out door 1979
Coda 1982
Celebration day 2012

^
Sa The Firm:

The Firm 1985
Mean Business 1986

^
Page & Plant:
No Quarter 1994
Walking into Clarksdale 1998
Coverdale/Page:
Coverdale/Page 1993
^
Page & The Black Crowes:

Live At The Greek 2000

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, priznanja (nagrade)

U svojoj karijeri saradjivao je sa mnogim svetskim svetskim muzicarima i grupama kao sto su Firm, Black Crowes, Rolling Stones, XYZ i druge. Velike uspehe imao je u saradnji sa Robert Plant-om i David Coverdale-om sa kojima je snimio nekoliko studijskih i zivih albuma. Paul Rodgers, Steve Winwood, Stephen Stills, Graham Nash, Phil Collins su samo jedan deo velikih imena sa kojima je imao uspesnu muzicku saradnju.

Sa grupom Led Zeppelin, Page je postao jedan od najznačajnijih figura u istoriji roka i heavy metala, a bend je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj istoriji.

Mnogi gitaristi u svetu su bili pod uticajem Page-a i zahvaljujuci tome su lakse dosli do svetske slave. Ovo su samo neki od njih: Eddie Van Halen, Joe Satriani, Ace Frehley, Kirk Hammett, John Frusciante, Slash, Joe Perry, Richie Sambora, Mick Mars, Dave Mustaine, Steve Vai, Alex Lifeson, Dan Hawkins…

Page se smatra za jednog od najboljih i najuticajnih muzicara svih vremena. Časopis „Rolling Stone“ ga 2015-e godine stavlja na trece mesto svoje liste „100 najvećih gitarista svih vremena“, odmah iza Jimi Hendrix-a i Eric Clapton-a. „Classic Rock“ ga stavlja na cetvrto mesto liste „100 najluđih gitarističkih heroja“ 2007-e godine, da bi na „Gibson-ovoj“ listi „50 najboljih gitarista svih vremena“ 2010-e godine bio rangiran kao drugi. U „Rock and Roll Hall of Fame“ je bio uvrsten dva puta, jednom kao clan Yardbirds-a (1992) i jednom kao član Led Zeppelin-a (1995). Sa Led Zeppelin je dobio „Grammy“ nagradu za zivotno delo a dobitnik je i mnogih priznanja za humanitarni rad. Godine 2006-e, postao je pocasni gradjanin Rio de Janeir-a kao priznanje za svoj humanitarni rad u Brazilu.

U Decembru 2012-e godine predsednik SAD-a Barack Obama na ceremoniji u Beloj kuci, urucuje godišnju nagradu „Kennedy Center Honors“ Page-u, Plant-u i John Paul Jones-u. Sledece godine Page sa preostalim clanovima Led Zeppelin-a dobija „Grammy“ nagradu za „Celebration day“, koji je proglasen za rock album godine.