Cool jazz

j

by Zoran Zof Cvetic

}

12.04.2022

Cool jazz se kao muzicki stil pojavio krajem cetrdesetih godina nakon zavrsetka drugog svetskog rata. Stilski je manje agresivan i manje je koristio harmonsku apstrakciju Be bopa. Vremenski period koji je obelezio eru Coll jazz-a je onaj izmedju Bebop i Hard bop ere. Imao je veliki uticaj na nastanke novih stilova u jazzu kao sto su, bossa nova, modal jazz kao i West Coast jazz koji se moze smatrati kao ogranak Cool jazz-a. Specificnost u Cool jazz-u kao pravcu je izmedju ostalih i osetan uticaj i primena klasicne muzike u sviranju.
Jedan od jazz muzicara koji je najvise uticao na nastanak Cool jazz-a kao i na nastanke mnogih drugih stilova je Miles Davis. Najvecu inovaciju i doprinosu Cool jazz-u kao specificnom pravcu dao je i sam Miles Davis snimanjem cuvenog albuma The birt of the cool.
Miles Davis

Osim Miles Davisa najpoznatiji predstavnici Cool jazz-a su Paul Desmond, Dave Brubeck, Lester Young, Chet Baker, Gerry Mulligan, Stan Getz, Lee Konitz, John Coltrane kao i mnogi drugi.

Miles Davis

Prijavite se na Newsletter

Povezane Objave

Jazz Fusion

Jazz fusion je jedan od modernih pravaca koji spaja jazz muziku sa drugim razlicitim pravcima, bilo da oni pripadaju jazzu ili nekom drugom muzickom zanru kao sto su rock, heavy, elektronic, ambient i neke druge. Ovaj veoma zahtevan i slozen stil sviranja je kao i...

opširnije

Hard Bop

Hardbop je kao pravac veoma slican bebopu i svoj najveci uspon imao je od 1951 do 1958 godine. U odnosu na Bebop, novi pravac je doneo neke novine a jedna od njih je dodatan uticaj i koriscenje elemenata iz blues, rhytm and blues kao i gospel muzike. Zahvaljujuci...

opširnije

Falow Us

About the Author

Zoran Zof Cvetic

Rok bubnjar grupe Ruzicasti slonovi, ex bubnjar grupa, Biska (Cacak), Moris (Cacak), Ljubav i mrznja (Kragujevac), Danger (Kragujevac). Veliki ljubitelj basketa i tenisa kao i rock, blues i jazz muzike, i naravno najveci fan svih vrsta kraft piva.

KOMENTARI

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *