Cool jazz

j

by Zoran Zof Cvetic

}

12.04.2022

Cool jazz se kao muzicki stil pojavio krajem cetrdesetih godina nakon zavrsetka drugog svetskog rata. Stilski je manje agresivan i manje je koristio harmonsku apstrakciju Be bopa. Vremenski period koji je obelezio eru Coll jazz-a je onaj izmedju Bebop i Hard bop ere. Imao je veliki uticaj na nastanke novih stilova u jazzu kao sto su, bossa nova, modal jazz kao i West Coast jazz koji se moze smatrati kao ogranak Cool jazz-a. Specificnost u Cool jazz-u kao pravcu je izmedju ostalih i osetan uticaj i primena klasicne muzike u sviranju.
Jedan od jazz muzicara koji je najvise uticao na nastanak Cool jazz-a kao i na nastanke mnogih drugih stilova je Miles Davis. Najvecu inovaciju i doprinosu Cool jazz-u kao specificnom pravcu dao je i sam Miles Davis snimanjem cuvenog albuma The birt of the cool.
Miles Davis

Osim Miles Davisa najpoznatiji predstavnici Cool jazz-a su Paul Desmond, Dave Brubeck, Lester Young, Chet Baker, Gerry Mulligan, Stan Getz, Lee Konitz, John Coltrane kao i mnogi drugi.

Miles Davis

Prijavite se na e-mail bilten

Povezane objave

Jazz Fusion

Jazz fusion je jedan od modernih pravaca koji spaja jazz muziku sa drugim različitim pravcima, bilo da oni pripadaju jazzu ili nekom drugom muzičkom žanru kao što su rock, heavy, elektronic, ambient i neke druge. Ovaj veoma zahtevan i složen stil sviranja je kao i...

read more

Hard Bop

Hard Bop je kao pravac veoma sličan bebopu i svoj najveći uspon imao je od 1951. do 1958. godine. U odnosu na Bebop, novi pravac je doneo neke novine, a jedna od njih je dodatni uticaj i korišćenje elemenata iz blues, rhytm and blues kao i gospel muzike. Zahvaljujući...

read more

Pratite nas

O autoru

Zoran Zof Cvetic

Rok bubnjar grupe Ruzicasti slonovi, ex bubnjar grupa, Biska (Cacak), Moris (Cacak), Ljubav i mrznja (Kragujevac), Danger (Kragujevac). Veliki ljubitelj basketa i tenisa kao i rock, blues i jazz muzike, i naravno najveci fan svih vrsta kraft piva.

KOMENTARI

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *