Hard Bop

j

by Zoran Zof Cvetic

}

12.05.2022

Hardbop je kao pravac veoma slican bebopu i svoj najveci uspon imao je od 1951 do 1958 godine. U odnosu na Bebop, novi pravac je doneo neke novine a jedna od njih je dodatan uticaj i koriscenje elemenata iz blues, rhytm and blues kao i gospel muzike. Zahvaljujuci svojoj ritmicnosti hard bop cesto nazivaju funky Hard Bop kao i Mainstream jazz kada su u pitanju slozenije melodije i improvizacije u sviranju . Kao sto je vecina jazz pravaca povezana sa nekim geografskim pojmom tako je i Hard Bop bio stil koji je najveci uticaj imao u New York-u koji je pre toga bio poznat po velikom uticaju be bopa na taj deo Amerike.
Karakteristican predstavnik Hard Bopa je grupa Jazz Messengers koja se takodje smatra kao jedan od zacetnika Hard Bopa kao pravca. Neki clanovi grupe kao sto su klavirista Horace Silver i bubnjar Art Blakey su kasnije i kao solo izvodjaci dali veliki doprinos razvitku Hard Bop-a i postali legendarna inena u  jazz muzici generalno. Jos jedan od razloga i potrebe da se pojavi Hard Bop kao pravac je veliki i brzi razvitak Rhythm and Blues muzike u tom vremenu kao i zasicenost publike BeBop-om. To su uocili vec pomenuti Horace Silver i Art Blakey koji su odmah zapoceli svoj rad na pravljenju novog  jazz pravca koji ce u sebi imati veliki uticaj blues i gospel muzike.
Horace Silver i Art Blakey blues i gospel muzika

Jedan od albuma koji je uzdigao pravac je album Hard Bop, grupe Jazz Messengers koji je izdat 1956 godine.Par godina kasnije grupa izdaje Moanin`, tipican Hard Bop album ali je na njemu primetan uticaj soul jazz-a koji je takodje bio u usponu tih godina i koji je u stvari bio ogranak Hard Bopa. Na albumu su se pojavili Lee Morgan na trubi i saksofonista Benny Golson koji su kasnije u svojoj solo karijeri izbacili vise albuma u Hard Bop stilu.

Lee Morgan na trubi i saksofonista Benny Golson
Pored saksofonista koji su vodili glavnu rec u Hard Bopu, doslo je do pojave velikiog broja klavirista loji su uz saxofon ili bez njega davali tu glavnu melodiju u svirci. Jedni od najpoznatijih bili su Tommy Flanagan, Kenny Drew, Wynton Kelly koji nisu bili vezani samo za Hard Bop vec su svoju karijeru gradili i u drugim jazz pravcima.
Legendarni Miles Davis tvorac mnogih pravaca u jazz muzici je snimanjem svog albuma Walkin’ dao veliki doprinos razvitku Hard Bopa. U tom periodu je zajedno sa John Coltrane-om oformio quintet koji je dodatno doprineo za uzdizanje Hard Bopa.
Mnogi drugi jazz muzicari su takodje imali veliki doprinos u stvaranju i napredtku Hard Bopa kao pravca.Neki od njih su: Horace Silver, Clifford Brown, Charles Mingus, Art Blakey, Cannonball Adderley, Miles Davis, John Coltrane, Hank Mobley, Thelonious Monk, Dexter Gordon, Johnny Griffin and Lee Morgan…
Jedni od najpoznatijih Hard Bop jazz muzicara su Tommy Flanagan, Kenny Drew, Wynton Kelly

Ne treba zaboraviti da se u Hard Bop eri pojavilo dosta tada mladih jazz muzicara koji su tada gradili svoju karijeru i kasnije postali slavna i velika imena. Neki od njih su: trubac Freddie Hubbard, saksofonisti Joe Henderson i Wayne Shorter a svakako treba pomenuti i Sonny Rollinsa koji je bio aktivan u vecini pravaca koji su znacajni u jazz muzici.

Trubac Freddie Hubbard, saksofonisti Joe Henderson i Wayne Shorter a svakako treba pomenuti i Sonny Rollinsa

Iako je kao pravac imao najveci uspon od 1951 do 1958, Hard Bop se odrzao do 2000-te godine zahvaljujuci muzicarima kao sto su: Sonny Stitt, Terrance Blanchard, James Carter, Reggie Workman i naravno leggendarnom Herbie Hancock-u.

Sonny Stitt, Terrance Blanchard, James Carter, Reggie Workman i naravno leggendarnom Herbie Hancock-u.

Prijavite se na Newsletter

Povezane Objave

Jazz Fusion

Jazz fusion je jedan od modernih pravaca koji spaja jazz muziku sa drugim razlicitim pravcima, bilo da oni pripadaju jazzu ili nekom drugom muzickom zanru kao sto su rock, heavy, elektronic, ambient i neke druge. Ovaj veoma zahtevan i slozen stil sviranja je kao i...

opširnije

Cool jazz

Cool jazz se kao muzicki stil pojavio krajem cetrdesetih godina nakon zavrsetka drugog svetskog rata. Stilski je manje agresivan i manje je koristio harmonsku apstrakciju Be bopa. Vremenski period koji je obelezio eru Coll jazz-a je onaj izmedju Bebop i Hard bop ere....

opširnije

Falow Us

About the Author

Zoran Zof Cvetic

Rok bubnjar grupe Ruzicasti slonovi, ex bubnjar grupa, Biska (Cacak), Moris (Cacak), Ljubav i mrznja (Kragujevac), Danger (Kragujevac). Veliki ljubitelj basketa i tenisa kao i rock, blues i jazz muzike, i naravno najveci fan svih vrsta kraft piva.

KOMENTARI

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *