Hard Bop

j

by Zoran Zof Cvetic

}

12.05.2022

Hard Bop je kao pravac veoma sličan bebopu i svoj najveći uspon imao je od 1951. do 1958. godine. U odnosu na Bebop, novi pravac je doneo neke novine, a jedna od njih je dodatni uticaj i korišćenje elemenata iz blues, rhytm and blues kao i gospel muzike. Zahvaljujući svojoj ritmičnosti Hard Bop često nazivaju Funky hard bop kao i Mainstream jazz kada su u pitanju složenije melodije i improvizacije u sviranju . Kao što je većina jazz pravaca povezana sa nekim geografskim pojmom tako je i Hard Bop bio stil koji je najveci uticaj imao u New York-u koji je pre toga bio poznat po velikom uticaju Be bopa na taj deo Amerike.
Karakterističan predstavnik Hard Bopa je grupa Jazz Messengers koja se takođe smatra kao jedan od začetnika Hard Bopa kao pravca. Neki članovi grupe kao sto su klavirista Horace Silver i bubnjar Art Blakey su kasnije i kao solo izvođači dali veliki doprinos razvitku Hard Bopa i postali legendarna imena u  jazz muzici generalno. Još jedan od razloga i potrebe da se pojavi Hard Bop kao pravac je veliki i brzi razvitak Rhythm and Blues muzike u tom vremenu kao i zasićenost publike Be bopom. To su uočili već pomenuti Horace Silver i Art Blakey koji su odmah započeli svoj rad na pravljenju novog  jazz pravca koji će u sebi imati veliki uticaj blues i gospel muzike.
Horace Silver i Art Blakey blues i gospel muzika

Jedan od albuma koji je uzdigao pravac je album Hard Bop, grupe Jazz Messengers koji je izdat 1956. godine. Par godina kasnije grupa izdaje Moanin`, tipičan Hard Bop album, ali je na njemu primetan uticaj soul jazz-a koji je takođe bio u usponu tih godina i koji je u stvari bio ogranak Hard Bopa. Na albumu su se pojavili Lee Morgan na trubi i saksofonista Benny Golson koji su kasnije u svojoj solo karijeri izbacili više albuma u Hard Bop stilu.

Lee Morgan na trubi i saksofonista Benny Golson
Pored saksofonista koji su vodili glavnu reč u Hard Bopu, došlo je do pojave velikog broja klavirista koji su uz saksofon ili bez njega davali tu glavnu melodiju u svirci. Jedni od najpoznatijih bili su Tommy Flanagan, Kenny Drew, Wynton Kelly koji nisu bili vezani samo za Hard Bop već su svoju karijeru gradili i u drugim jazz pravcima.
Legendarni Miles Davis, tvorac mnogih pravaca u jazz muzici, je snimanjem svog albuma Walkin’ dao veliki doprinos razvitku Hard Bopa. U tom periodu je zajedno sa John Coltrane-om oformio quintet koji je dodatno doprineo za uzdizanje Hard Bopa.
Mnogi drugi jazz muzičari su takođe imali veliki doprinos u stvaranju i napredtku Hard Bopa kao pravca. Neki od njih su: Horace Silver, Clifford Brown, Charles Mingus, Art Blakey, Cannonball Adderley, Miles Davis, John Coltrane, Hank Mobley, Thelonious Monk, Dexter Gordon, Johnny Griffin and Lee Morgan…
Jedni od najpoznatijih Hard Bop jazz muzicara su Tommy Flanagan, Kenny Drew, Wynton Kelly

Ne treba zaboraviti da se u Hard Bop eri pojavilo dosta tada mladih jazz muzičara koji su tada gradili svoju karijeru i kasnije postali slavna i velika imena. Neki od njih su: trubač Freddie Hubbard, saksofonisti Joe Henderson i Wayne Shorter, a svakako treba pomenuti i Sonny Rollinsa koji je bio aktivan u većini pravaca koji su značajni u jazz muzici.

Trubac Freddie Hubbard, saksofonisti Joe Henderson i Wayne Shorter a svakako treba pomenuti i Sonny Rollinsa

Iako je kao pravac imao najveći uspon od 1951. do 1958., Hard Bop se održao do 2000-te godine zahvaljujući muzičarima kao što su: Sonny Stitt, Terrance Blanchard, James Carter, Reggie Workman i naravno legendarni Herbie Hancock.

Sonny Stitt, Terrance Blanchard, James Carter, Reggie Workman i naravno leggendarnom Herbie Hancock-u.

Prijavite se na e-mail bilten

Povezane objave

Jazz Fusion

Jazz fusion je jedan od modernih pravaca koji spaja jazz muziku sa drugim različitim pravcima, bilo da oni pripadaju jazzu ili nekom drugom muzičkom žanru kao što su rock, heavy, elektronic, ambient i neke druge. Ovaj veoma zahtevan i složen stil sviranja je kao i...

read more

Cool jazz

Cool jazz se kao muzicki stil pojavio krajem cetrdesetih godina nakon zavrsetka drugog svetskog rata. Stilski je manje agresivan i manje je koristio harmonsku apstrakciju Be bopa. Vremenski period koji je obelezio eru Coll jazz-a je onaj izmedju Bebop i Hard bop ere....

read more

Pratite nas

O autoru

Zoran Zof Cvetic

Rok bubnjar grupe Ruzicasti slonovi, ex bubnjar grupa, Biska (Cacak), Moris (Cacak), Ljubav i mrznja (Kragujevac), Danger (Kragujevac). Veliki ljubitelj basketa i tenisa kao i rock, blues i jazz muzike, i naravno najveci fan svih vrsta kraft piva.

KOMENTARI

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *