b

Steve Lukather

Steve Lukather

Steve Lukather

rođen 21. decembra 1957-e. godine, je američki gitarski virtuoz i multi-instrumentalista, najpoznatiji po svom radu u bendu Toto. Njegov virtuozni gitarski stil, nadahnjujuća i melodičnost, kombinovane sa sposobnošću da svira širok spektar žanrova, čine ga jednim od najcenjenijih gitarskih muzičara današnjice. Najveci uticaj na njega su imali Beatles, kao i nacin sviranja njihovog gitariste George Harrison-a. 

Njihov album „Beatles meet Beatles“ mu je bila omiljena ploca. Grupe Pink Floyd, Cream, Led Zeppelin kao i gitaristi Jimi Hendrix, David Gilmour, Jeff Beck, Eric Clapton, Jimmy Page su takodje imali veliki uticaj na njegovu buducu muzicku karijeru. Jazz fusion gitaristi John McLaughlin i Al Di Meola su presudno uticali da se bavi i tim muzickim pravcem. Njegov talenat za gitaru doveo ga je u kontakt sa mnogim velikim muzičarima, uključujući Boz Scaggs-a, Al Jarreau-a i George Harrison-a. 

Početak karijere

Na samom pocetku karijere Lukather se pridruzuje bendu Toto, koji je ubrzo postao jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih grupa osamdesetih godina. Kao član benda Toto, Lukather je sudelovao u snimanju nekoliko velikih hitova, uključujući „Africa“, „Rosanna“ i „Hold the Line“. Njegov izvanredan gitarski rad u ovim kao i u mnogim drugim pesmama, čine ga jednim od najprepoznatljivijih i najcenjenijih gitarskih muzičara u istoriji popularne muzike.

Prvi solo album „Lukather“ izdaje 1989 godine, a na njemu su se pojavili gitaristi Van Halen i Steve Stevens kao i pevac Richard Marx. Iste godine izlazi album grupe Los Lobotomys koji je njegov sporedni projekat i na kome se pojavljuju jazz-rock fusion muzicari kao sto su David Garfield, Vinnie Colaiuta i Will Lee. Par godina kasnije kao gost ucestvuje na snimanju albuma „The way in“, cuvenog jazz gitariste Jeff Richman-a.

Uproredo radu sa grupom Toto, Lukather povremeno snima svoje solo albume na kojima se pojavljuju poznati svetski muzicari. Tako je njegov sledeci solo album „Santamental“ (2003) snimljen u saradnji sa veoma poznatim muzicarima kao sto su Slash, Steve Vai i Edgar Winter.

Iako je tih godina bio maksimalno angazovan na turneji Bozom Scaggs-a kao i radu sa svojom grupom Toto, uspeo je 2008-e godine da snimi svoj peti solo album pod nazivom „Ever Changing Times“. Par godina kasnije, tacnije 2010-e godine snima „All’s Well That Ends Well“.

Kao vec dokazani gitarista 2012-e godine dobija jos jedno priznanje pozivom Joe Satriani-a i Steve Vai-a da ucestvuje na njihovoj turneji kao grupa G3. Iste te godine na kraju turneje sa G3, dobija poziv od Ringo Star-a da se pridruzi njegovom „All-star bendu“ na njihovim zivim nastupima.

Uprkos svim tim obavezama 2013-e godine uspeva da snimi svoj novi album „Transition“.  Rad sa grupom Toto kao i turneje sa raznim muzickim velikanima, nisu ga sprecili da 2018-e godine sa grupom Los Lobotomys izda treci album pod nazivom „3.0“. Na albumu su se pojavili mnogi poznati muzicari a medju njima su bili Greg Bissonnette , David Paich i John Pierce.

Sledeci album pod nazivom „I Found the Sun Again“ je projekat koji je uzivo snimljen u studiju 2020-e, a izdat je naredne godine. Taj nacin snimanja nije nepoznat u muzickoj istoriji a Lukather je vecinu pesama snimio bez ponavljanja.

Diskografija 

(naziv  albuma / godina izdavanja)

^
Solo albumi

Lukather (1989)
Candyman (1994)
Luke (1997)
Santamental (2003)
Ever Changing Times (2008)
All’s Well That Ends Well (2010)
Transition (2013)
I Found the Sun Again (2021)
Bridges (2023)
Lotus Gem (with Carlos Santana and Jeff Beck) (1992)
No Substitutions: Live in Osaka (with Larry Carlton) (2001)
An Odd Couple Live (with Edgar Winter) (2010)

^
Sa Toto

Toto (1978)
Hydra (1979)
Turn Back (1981)
Toto IV (1982)
Isolation (1984)
Fahrenheit (1986)
The Seventh One (1988)
Kingdom of Desire (1992)
Tambu (1995)
Toto XX (1998)
Mindfields (1999)
Through the Looking Glass (2002)
Falling in Between (2006)
Toto XIV (2015)
Old Is New (2018)

^
Sa Los Lobotomys
Los Lobotomys (1989)
With El Grupo
El Grupo Live (2005)

Izdvajamo

Stil sviranja, priznanja (nagrade)

Lukather-ov stil sviranja gitare koji kombinuje elemente funk, blues, rock, jazz i fusion muzike, čine ga jedinstvenim u svetu rock muzike. Njegov izvanredan gitarski talenat i nesvakidašnja sposobnost da svira širok spektar žanrova, čine ga jednim od najtalentovanijih gitarskih muzičara svih vremena. Njegovo ime se pojavljuje na vise od 1500 albuma razlicitih muzicara i grupa u razdoblju od 36 godina, tako da je tesko naci muzicara u svetu koji se time mogu pohvaliti.

Sa grupom Toto izdao je 16 albuma ne racunajuci zive. Snimio je 9 solo albuma, 3 sa grupom Los Lobotomys, kao i 3 saradnicka albuma: „Lotus Gem“ (Carlos Santana i Jeff Beck) (1992), „No Substitutions: Live in Osaka“ (Larry Carlton) (2001), i  „An Odd Couple Live“ (Edgar Winter) (2010).

Steve Lukather je za svoj muzicki rad dobio mnoga svetska priznanja ukljucujuci i 5 „Grammy“ nagrada.