b

Paul Rodgers

Paul Rodgers, legendarni rock pevac

Paul Rodgers

Paul Rodgers (rođen 17. decembra 1949, Middlesbrough) je britanski multiinstrumentalista, pevač, kompozitor i tekstopisac. Svoju visedecenijsku uspesnu karijeru stvorio je zahvaljujuci svojoj bogatoj solo karijeri kao i nastupima u velikim grupama kao sto su Free, Bad Company, Queen, The Firm, Tne Law. Saradnja sa mnogim svetskim velikanima kao sto su Jimmy Page, Jeff Beck, Steve Vai, Eric Clapton, Joe Cocker, Steve Winwood, su dodatno doprineli da njegova karije bude savrsena. 

Kao pevač i tekstopisac, Rodgers je imao veliko divljnje prema Rod Stewart-u  i bio je i pod velikim uticajem  blues i R&B vokala. Vec sa 13 godina poceo je nastupati po klubovima oko Middlesborough-a, u severnoj Engleskoj. Sredinom 1960-ih godina, London je bio pod velikim uticajem bluesa i taj uticaj ce se najvise osetiti u radu prvih Rogersov-ih grupa kao sto su Brown Sugar i Free.

Početak karijere

za koju je tekst Rogers napisao zajedno sa basistom Andy Fraser-om. Zahvaljujuci tom hitu dospeli su na visoko mesto mnogih top lista i radijskih emisija. Posle visemilionskih emitovanja pesme na radio stanicama, Rogers zajedno sa Fraser-om dobija nagradu kao autor. Uprkos velikom uspehu bend se raspada u prolece 1971-e godine.

Bad company je bila sledeca grupa koju je Rogers osnovao zajedno sa gitaristom Mick Ralph-som, bivsim clanom grupe Mott the Hoople. Grupi su se pored njih dvojice prikljucili Simon Kirke, bivsi bubnjar grupe Free kao i bivsi clan King Crimson-a basista Boz Burell. Bad Company su izdali nekoliko odlicnih albuma a veliki uspeh su zasluzili zahvaljujuci hitovima kao sto su: „Can’t Get Enough“, „Shooting Star“, „Bad Company“, „Run with the Pack“, „Feel Like Makin’ Love“, „Rock and Roll Fantasy“. Na svim albumima pored vrhunskog pevanja, svoj doprinos Rogers daje svirajuci na pojedinim pesmama klavir i gitaru. Svoj bogati talenat za muziku pokazao je na pesmi „Seagull“, na kojoj je svirao sve instrumente. Pored velike zarade i 6 platinastih albuma rogers 1982-e godine napusta Bad Company.

Svoj prvi solo album „Cut Loose“ objavljuje u oktobru 1983-e godine, i na Billboard-ovoj listi dospeva na 135-o mesto. Rogers je ceo album uradio sam, napisao je tekstove i odsvirao sve instrumente.

Nova karijera

U svojoj karijeri imao je nekoliko svojih grupa kao sto je Law koju je formirao sa bubnjarem Kenny Jones-om, Paul Rogers band i Firm u kojoj je saradjivao sa Jimmy Page-om. Radio je na mnogim projektima kao sto je ARMS koju je oformio Eric Clapton, na kome su se takodje pojavil Jimmy Page, Joe Cocker, Steve Winwood i Jeff Beck.  

Godine 1993-e zajedno sa gitaristom Steve Vai-om kao i bivsim clanovima Hendrix-ove grupe (Buddy Miles-om i Billy Cox-om) i London Metropolitan Orchestr-om, snima pesmu „Bold As Love“ koja cini sastavni deo tribute albuma „In From The Storm“ posvecen Jimi Hendrix-u. Iste godine snima album „The Hendrix Set“ uz pomoc gitariste Neal Schon-a i bubnjara Deen Castranov-a.

„A Tribute to Muddy Waters“ objavljuje te iste godine i album dobija nominaciju za „Grammy“ nagradu. Album je posvecen Muddy Waters-u a na albumu su svirali gitaristi David Gilmour, Brian May, Gary Moore, Buddy Guy, Jeff Beck, Steve Miller, Richie Sambora, Brian Setzer, Trevor Rabin, Slash, i Neal Schon.

Krajem 2004-e godine na poziv preostalih clanova grupe Queen, dobija poziv da im se pridruzi. Grupa pod imenom Queen + Paul Rogers, vec sledece godine krece na svetsku turneju koju zavrsavaju krajem 2006-e godine. Od materijala sa te turneje izdaju live album „Return of the Champions“, koji sadrzi zive verzije pesama grupa Queen, Free i Bad Company.

Diskografija 

(naziv  albuma / godina izdavanja)

^
Solo

Cut Loose (1983)
Muddy Water Blues: A Tribute to Muddy Waters (1993)
The Hendrix Set (1993)
Paul Rodgers and Friends: Live at Montreux (1994)
Live: The Loreley Tapes (1996)
Now (1997)
Now and Live (1997)
Electric (2000)
Extended Versions (2006)
Live in Glasgow (2007)
Live at Hammersmith Apollo 2009 (2010)
The Royal Sessions (2014)
Free Spirit (2018)

^
With Free

Tons of Sobs (1969)
Free (1969)
Fire and Water (1970)
Highway (1970)
Free Live! (1971)
Free at Last (1972)
Heartbreaker (1973)
The Free Story (1973)
The Best of Free (1991)

^
With Bad Company

Bad Company (1974)
Straight Shooter (1975)
Run With the Pack (1976)
Burnin’ Sky (1977)
Desolation Angels (1979)
Rough Diamonds (1982)
The ‘Original’ Bad Co. Anthology (1999)
In Concert: Merchants of Cool (2002)
Hard Rock Live (2010)
Live at Wembley (2011)
Live in Concert 1977 & 1979 (2016)

^
With The Firm

The Firm (1985)
Mean Business (1986)
The Firm Live at Hammersmith (1984) (DVD)
Five From the Firm (1986) (DVD)

^
with The Law

The Law (1991)

^
with Queen

Live albums
Return of the Champions (2005)
Super Live in Japan (2006) (DVD)
Live in Ukraine (2009)

^
Studio albums

The Cosmos Rocks (2008)

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, priznanja (nagrade)

Izuzetno je cenjen kod svojih kolega a na mnoge je imao veliki uticaj. John Mellencamp nazvao je Rogersa najboljim rock pevačem u istoriji a Freddie Mercury je izuzetno cenio njegov specifican i agresivan nacin pevanja.

Paul Rogers je u svojoj solo karijeri i kao clan raznih svetskih grupa, prodao preko 125 miliona primeraka u svetu. Napisao je i komponovao veliki broj svetskih hitova kao sto su: „Can’t Get Enough“, „Rock ‘n’ Roll Fantasy“, „All Right Now“ i „Feel Like Makin’ Love“. Black Crowes i Guns N’ Roses su samo deo svetskih rock grupa koje su navele Rogers-a i njegove grupe Free, Bad Company, The Firm i The Law kao svoje idole.

U anketi casopisa „Rolling Stone“ zauzeo je 55-o mesto na njihovoj listi „100 najvećih pevača svih vremena“.

Veliku nagradu Ivor Novello koju dodeljuje Britanska akademija, dobio je u maju 2011-e godine.

Sa Cynthij-om Kereluk, bivsim modelom i miss Kanad-e se zeni 26-og septembra 2007-e godine. U Canadu se seli 21-og oktobra 2011-e godine, gde dobija drzavljanstvo i svoj zivot nastavlja u pokrajini British Columbia (Britanska Kolumbija).

Trenutno, karijera Paul Rodgersa je vezana za rad sa grupom Bad Company koja se ponovo okupila 2010-e godine. Na veliko iznenadjenje mnogih, Paul Rodgers je svojevremeno odbio ponude legendarnih grupa Doors i Deep purple da postane njihov clan. Pokazalo se da je napravio odlican izbor jer je grupa Bad company postigla veliku svetsku slavu.