b

Pat Metheny

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

Pat Metheny – legendarni jazz gitarista

Pat Metheny je Americki jazz gitarista, rodjen 12-og avgusta 1954-e godine u Lee’s Summit-u, Missouri, USA. Potice iz muzicke porodice, majka se bavila pevanjem a otac i deda su bili profesionalni trubaci. Njegov stariji brat je takodje svirao trubu pa ne cudi sto je i Pat Metheny krenuo tim putem. Imao je podrsku starijeg brata koji ga je ucio sviranju trube a porodica ga je cesto vodila na jazz koncerte. Na koncertima je imao priliku da slusa legende Clark Terry-ja i Doc Severinsen-a. 

Kuci je imao priliku da na radiju slusa i druge velikane jazz muzike, narocito Glen Miller-a jer je on bio idol njegovim roditeljima. Sve se promenilo kada je  1964-e godine na TV-U video nasup The Beatles-a. Taj nastup je povecao njegovu zelju da svira gitaru i roditelji su ga na kraju podrzali i dozvolili mu da je kupi za svoj 12-i rodjendan. Bila je to Gibson gitara “ES-140”.

Početna karijera

Album “Four & More”, Miles Davis-a je imao ogroman uticaj na njega i dodatno ga je motivisao da se bavi jazz muzikom. Veliku motivaciju dobija preslusavajuci album “Smokin’ at the Half Note” gitariste Wes Montomery-ja iz 1965-e godine. Tokom cele svoje karijere. Miles Davis-a, Wes Montgomeri-ja I legendarne The Beatles ce uvek navoditi kao svoje idole koji su imali najveci uticaj na njegovu muziku. Sa 15 godina imao je priliku da upozna cuvenog gitaristu Jim Hall-a i basistu Ron Carter-a zahvaljujuci stipendiji casopisa Down Beat, od koga je dobio sedmodnevnu stipendiju za prisustvovanje muzickom kampu gde su njih dvojica davali casove.

Sa basistom Jaco Pastorius-om, bubnjarom Bruce Ditmas-om i pijanistom Paul Bley-em, snima album 1974-e godine pod nazivom “Jaco”. Svoj debi album “Bright Size Life”,  izdaje 1976-e godine a na njemu se pojavljuje basista Jaco Pastorius i bubnjar Bob Moses. Sledeci album “Watercolors” (ECM, 1977), snima sa klaviristom Lyle Mays-om, bubnjarem Danny Gottlieb-om, basistom Mark Egan-om, koji ce mu biti najcesci saradnici u narednom periodu.

Sledece godine pod imenom Pat Metheny Group, izdaju istoimeni album, da bi naredni “American Garage” izdat za ECM (1979), dospeo na prvo mesto “Billboard-ove” jazz liste. Grupa je u narednom periodu izdala nekoliko albuma za firmu ECM, “Offramp” (1982), “Travels” (1983), “First Circle” (1984) i “The Falcon and the Snowman” (1985). Pesmu “This Is Not America” u saradnji sa David Bouwi-jem su uradili 1985-e godine i ona je dospela na 14-o mesto Britanske i 32-o mesto Americke top liste.

Pat Metheny je imao veliko postovanje prema legendi Ornette Coleman-u i bio pod njegovim uticajem. Tako je sa Charlie Haden-om, Dewey Redman-om i Billy Higgins-om, inace muzicarima koji su saradjivali sa Coleman-om, snimio album “Song X” (1986). Kao gost i sam Ornette Coleman se pojavio na albumu a saradnja je nastavljena zajednickom turnejom.

Kasnija (novija) karijera

Pocetak 1990-ih godina, obelezava njegovu saradnju sa nekoliko velikana jazz muzike. Sa Sonny Rollins-om ima saradnju na nekim projektima i nastupima uzivo, da bi iste godine sa Herbie Hanckock-om sastavio quartet i otisao na zajednicku turneju. U narednom periodu nastupa sa Dave Holland-om i Roy Haynes-om kao trio i saradjuje sa saksofonistom Joshua Redman-om. Sa gitaristom John Scofield-om snima album “I Can See Your House From Here” 1994-e godine za diskografsku kucu “Blue Note”.

U periodu od 2013-e do 2021-e godine izdaje 7 albuma a to su: “KIN” (2014), “Hommage a Eberhard Weber” (2015), “The Unity Sessions” (2016), “Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny” (2016), “From This Place” (2020), “Road to the Sun” (2021) kao i “Side-Eye NYC (V1.IV)” (2021), koji je nominovan za “Grammy” nagradu. Svi albumi su uglavnom bili uspesni i prepoznatljivi po njegovom specificnom  zvuku gitare. Na mnogim od njih su koristeni razliciti muzicki pravci a simfonija i klasika su zauzimale zapazeno mesto na njima.

Diskografija

^
1976 - 1999

Bright Size Life (ECM, 1976) – rec. 1975
Watercolors (ECM, 1977)
Pat Metheny Group (ECM, 1978)
New Chautauqua (ECM, 1979) – rec. 1978
American Garage (ECM, 1979)
80/81 (ECM, 1980)
As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls with Lyle Mays (ECM, 1981) – rec. 1980
Offramp (ECM, 1982)
Travels (ECM, 1983)
Rejoicing (ECM, 1984)
First Circle (ECM, 1984)
The Falcon and the Snowman (EMI, 1985) – rec. 1984
Song X with Ornette Coleman (Geffen, 1986) – rec. 1985
Still Life (Talking) (Geffen, 1987)
Letter from Home (Geffen, 1989)
Question and Answer (Geffen, 1990) – rec. 1989
Secret Story (Geffen, 1992)
The Road to You (Geffen, 1993) – live
Zero Tolerance for Silence (Geffen, 1994) – rec. 1992
I Can See Your House from Here with John Scofield (Blue Note, 1994)
Dream Teams with Sonny Rollins trio (Bugsy, 1994) – rec. 1983, 86
We Live Here (Geffen, 1995) – rec. 1994
Quartet (Geffen, 1996)
Passaggio per il paradiso (MCA, 1996)
Beyond the Missouri Sky (Short Stories) with Charlie Haden (Verve, 1997)
Imaginary Day (Warner Bros., 1997)
Like Minds (Concord Jazz, 1998) – rec. 1997
Jim Hall & Pat Metheny (Telarc, 1999) – rec. 1998
A Map of the World (Warner Bros., 1999)

^
2000 - 2023

Trio 99 › 00 (Warner Bros., 2000) – rec. 1999
Trio › Live (Warner Bros., 2000) – live
Speaking of Now (Warner Bros., 2002)
One Quiet Night (Warner Bros., 2003)
The Way Up (Nonesuch, 2005)
Metheny/Mehldau (Nonesuch, 2006)
Metheny Mehldau Quartet (Nonesuch, 2007)
Day Trip[7]:?155–158?(Nonesuch, 2008)
Tokyo Day Trip (Nonesuch, 2008)
Upojenie with Anna Maria Jopek (Nonesuch, 2008)
Quartet Live with Gary Burton (Concord Jazz, 2009)
Orchestrion (Nonesuch, 2010)
What’s It All About (Nonesuch, 2011)
Unity Band with Chris Potter (Nonesuch, 2012)
The Orchestrion Project (Nonesuch, 2013)
Tap: Book of Angels Volume 20 (Tzadik/Nonesuch, 2013)
KIN (‹›) (Nonesuch, 2014)
Hommage a Eberhard Weber (ECM, 2015)
The Unity Sessions (Nonesuch, 2016)
Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny (Nonesuch, 2016)[34]
From This Place (Nonesuch, 2020)
Road to the Sun (Modern Recordings, 2021)
Side-Eye NYC (V1.IV) (Modern Recordings, 2021)
Dream Box (Modern Recordings, 2023)

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, priznanja (nagrade)

Billy Higgins, Lyle Mays, Chick Corea, Bill Frisell, Dewey Redman, Brad Mehldau, Charlie Haden, Dave Holland, Jaco Pastorius, Jim Hall, Eberhard Weber, Herbie Hancock, Jack DeJohnette, John Scofield, Tony Williams, Joni Mitchell, Joshua Redman, Marc Johnson, Michael Brecker, Roy Haynes, Steve Swallow i Mick Goodrick su samo neki od mnogobrojnih muzicara sa kojima je Pat Metheny saradjivao. Svirao je i snimao albume sa latino muzicarem i kompozitorom Antonio Carlos Jobim-om kao i sa pevacima kao sto su: Akiko Yano, David Bowie, Anna Maria Jopek, James Taylor, Silje Nergaard, Pedro Aznar i Noa.

Pat Metheny ima 3 albuma sa zlatnim tirazom u svojoj muzickoj karijeri. Dobitnik je 20 “Grammy” nagrada i jedini je muzicar koji je tu nagradu dobio u 10 razlicitih kategorija. Slobodno se moze reci da je jedan od tvoraca progresivne i moderne jazz muzike kao i muzicaru koji je dao veliki doprinos napretku jazz fusion i latino jazz muzike.