b

Keith Moon

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

Keith John Moon

 (23 August 1946 – 7 September 1978) je jedan od najcuvenijih Engleskih  i svetskih rok bubnjara. Poznat je kao clan grupe The Who i prepoznatljiv po jedinstvenom i ekscentricnom nacinu sviranja bubnjeva. Rodjen je u Alperton-u, predgradju Wembley-ua i veoma rano je poceo svirati bubnjeve u lokalnim bendovima. Posle kraceg vremena provedenog u lokalnom bendu Beachcombers gde je stekao prvo ozbiljnije iskustvo, 1964-e godine pridruzuje se grupi The Who. Sa njima snima prvi singl i od tog momenta pocinje njegov uspon u muzici koja mu omogucava i pojavljivanje na nekim sporednim ulogama u filmovima.

U toku svoje karijere saradjivao je i sa drugim poznatim muzicarima ali je sve do svoje smrti ostao clan grupe The Who.

Omiljeni muzicar i uzor mu je bio jazz bubnjari Gene Krupa, Buddy Rich i Tony Williams. Od rock bubnjara na njega su veliki uticaj imali Tony Meehan (the Shadows), D. J. Fontana (Elvis Presley), Viv Prince ( Pretty Things). 

Biografija

Njegovom odlasku u Who prethodio je jedan nastup benda gde je Keith Moon za tu priliku zamenio prvog bubnjara Doug Sandom-a. U svom agresivnom stilu slomio je bas pedalu, izbusio plastike i naneo jos neke stete kompletu bubnja na kome je svirao. Tom dogadjaju su prisustvovali Pete Townsend i Roger Daltrey koji mu predlazu da se odmah pridruzi grupi Who s`tim da im je nastup vec za neki dan.

Iako je veoma atraktivno izvodio svoje solo deonice na bubnjevima, za razliku od drugih bubnjara Moon je uvek je trvrdio da su dosadne.

Svoje vrhunsko sviranje je krunisao na albumu „Who`s next“ koji se smatra za najbolji studijski album koji je Moon odsvirao.

Veliko je pitanje da li bi The Who dospeli do velike slave bez Keith Moon-a. Veliki talenat i pomak u sviranju bubnjeva je pokazao vec na prvom singlu „I Can’t Explain“, gde se osetila ta neverovatna energija koju je posedovao.

Od solo projekata ima samo album „Two Sides Of The Moon“ iz 1975 godine. Iako je imao mnogo prilika za svoj solo rad on ih nije iskoristio tvrdeci da ga to ne interesuje i da je njegovo sviranje vezano iskljucivo za grupu The Who. Pored muzike veliku sklonost je imao prema filmu i glumi.

Keith Moon je na pocetku svoje karijere koristio komplete „Ludwig“ bubnjeva i „Zildjian“ cinela ali je krajem 1965-e godine presao na marku „Premier“ koja je tada bila jedna od vodecih svetskih firmi. Vremenom je sa manjeg kompleta presao na mnogo veci komplet bubnjeva koji je ukljucivao 2 bas bubnja a cesto i dupli par tomova. Svoj omiljeni komplet koji je koristio od 1967-e do 1969-e je nazvao „Pictures of Lily“, po cuvenoj pesmi grupe The Who. Kompanija „Premier“ 2006-e godine je u znak postovanja i zahvalnosti na njegovu lojalnosti firmi, izbacila komlet bubnjeva sa imenom „Spirit of Lily“.

U svetu muzike i filma je imao mnogo prijatelja bez obzira na njegovo nestabilno,ekscentricno i destruktivno ponasanje. Larry Smith, Ringo Starr, Paul I Linda McCartney su samo neki od njih. Tu su i Jeff Beck, Nick Hopkins, Jimmy Page i John paul Jones sa kojima je snimio par manjih muzickih projekata a bilo je u planu i da se okupe kao novi super bend ali do toga nikada nije doslo.

Sa grupom The Who izdao je 8 albuma i 35 singlova. Poslednji nastup sa grupom imao je na snimanju spota za pesmu „Who are you“ sa njihovog poslednjeg albuma u Ramport Studios-u u Londonu.

Diskografija

^
Solo album
^

Two Sides Of The Moon

^
Sa The Who
^

MY GENERATION

^

A QUICK ONE

^

THE WHO SELL OUT

^

TOMMY

^

WHO’S NEXT

^

QUADROPHENIA

^

THE WHO BY NUMBERS

^

WHO ARE YOU

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, nagrade

Keith Moon je umro 7. septembra 1978. godine, kada je imao samo 32 godine. Smrt je nastupila zbog preterane kolicine lekova koje je te veceri uzimao radi odvikavanja od alkohola. Naime, Moon se prethodno posvadjao sa svojom devojkom oko vecere koju ona nije htela da spremi u tom trenutku, nakon cega je on eksplodirao i pokusao da se opusti uzimanjem lekova. Ceo dogadjaj se dogodio u iznamljenom stanu u kojem je 4 godine ranije preminula pevacica Kes Eliot, pevacica grupe The Mamas & the Papas. Za taj stan vlasnik je tvrdio da je uklet na sta mu je Pete Townshend odgovorio da grom ne udara 2 puta na isto mesto.

Ni na danasnji dan kritičari,muzičari kao i ogroman broj slusalaca sirom sveta ne prestaju da hvale njegove bubnjarske veštine. Bez obzira na sve ispade u zivotu, Keith Moon se još uvijek s pravom pamti kao jedan od najvećih bubnjara rocka svih vremena, a njegova ostavština i danas živi kroz muziku grupe The Who.

Posthumno je uvrsten u kucu slavnih modernih bubnjara 1982 godine a prema anketi citalaca cuvenog magazina Rollin Stone, 2011 godine izabran je za drugog najboljeg bubnjara u istoriji.