b

John Bonham

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

John Bonham- bubnjar grupe Led Zeppelin

Vec u startu John Bonham se pokazao kao energican bubnjar koji je osim zestokog rokerskog stila sviranja koristio i tehnike sviranja iz nekih drugih pravaca. Osim specificnog nacina sviranja bio je prepoznatljiv i po karakteristicnom zvuku svog bubnjarskog kompleta. Po uzoru na Carmine Appice-a bubnjara grupe Vanilla Fudge koji je u svom kompletu koristio 2 bas bubnja velicine 26 incha, Bonham je napravio sebi slican. Iako je u pocetku svirao na bubnjevima marke Slingerland i Premier ubrzo prelazi na komplet Ludwiga i sa tom firmom potpisuje ugovor. Od Ludwiga dobija zeljeni komplet na kome kasnije dodaje razne dodatke i ogroman gong koji je cesto koristio na nastupima.

U to vreme Ludwig je bio najaca marka tj. firma koja je proizvodila bubnjeve. Bonham koji je u medjuvremenu postao veoma priznat bubnjar, imao je privilegiju sto se tice nabavke novih modela. Tako je postao prvi bubnjar koji je koristio visebojni Vistalite komplet koji je Ludwig izbacio 1973 godine, naravno u boji koju je Bonham izabrao. Komplet je prepoznatljiv po simbolu sa 3 kruga koji se ukrstaju i koji se nalazi na prednjoj plasticnoj plastici bas bubnja. Bonzo je ovaj komplet u periodu koji sledi, bez obzira na njegova razna eksperimentisanja smatrao kao uobicajeni ili standarni. John Bonham bio je mozda i najveci promoter firme Ludwig i zahvaljujuci svojoj slavi dao je veliki doprinos da oni postanu vodeca svetska marka kada su bubnjevi u pitanju.

Biografija – karijera

John Bonham poznat kao bubnjar legendarne grupe Led Zeppelin rodjen je 31-og maja 1948 godine u Redditch-u, malom gradu koji je 24 km udaljen od Birmingham-a. Zahvaljujuci velikom talentu i specificnom nacinu sviranja za veoma kratko vreme je postao jedan od najboljih rok bubnjara svih vremena.

Jos od malih nogu imao je priliku da upozna bubnjeve kao muzicki instrument tako da je vec u 15-oj godini u potpusnosti ovladao tehnikom sviranja. Kao mlad bubnjar poceo je stvarati karijeru svirajuci u lokalnim bendovima gde je i upoznao Robert Plant-a. Sa 15 godina svirao je u bendu koji se zvao The Blue Star Trio a malo kasnije sa grupom Terry Webb & The Spiders koja je imala poluprofesionalni status. Smatra se da je tada napravio svoju prvu studijsku pesmu pod imenom She’s A Mod. Neki od bendova u kojima je stekao veliko iskustvo su bili A Way Of Life i Band Of Joy. Na jednoj svirci grupe Away Of Life ciji je clan tada bio upoznaje Pat Phillips i sa njom zapocinje zajednicki zivot. Ubrzo dobija sina Jason Bonham-a koji ce kasnije krenuti ocevim stopama i postati veoma priznat bubnjar u svetu rok muzike. Pat je upoznao sa svojih 16 godina i nikada se nije razdvajao od nje. Bas u to vreme, tacnije 1968 godine dolazi do raspada grupe Yardbirds ciji je lider bio legendarni gitarista Jimmy Page. U nastojanju da napravI novi bend on poziva Robert Plant-a koji odmah prihvata saradnju, a malo kasnije im se pridruzuje basista John Paul Jones koji je vec imao neke nastupe sa Pageo-m. Bez obzira na poznanstvo sa Robertom Plantom koji ga je preporucio za bubnjara nove grupe, John Bonham je odbio prvu ponudu. Ozbiljne ponude da nastupi sa pratecim bendovima Joe Cocker-a i Chris Farlow-a su bile razlog njegovog odbijanja. Jimmy Page je toliko bio impresioniran sviranjem John Bonham-a tako da nijednog trenutka nije razmisljao da odustane od takvog virtouza na bubnjevima. Zajedno sa tada cuvenim menadzerom Peter Grant-om je pojacao pritisak na Bonhem-a saljuci mu ogroman broj telegrama u kojima ga uverava da mu je buducnost u novoj grupi. Uprkos boljoj finansiskoj ponudi koju je imao od Joe Cocker-a i Chris Farlow-a, Bonham prihvata poziv Page-a i Grant-a i tako nastaje legendarna rok grupa Led Zeppelin. Razlog dolaska u novu grupu po izjavi samog John Bonham-a je taj da mu se vise svidja muzika koju rade Led Zeppelin nego ona koju su vec radili Cocker i Farlowe.

Zbog svog prejakog i energicnog nacina sviranja bubnjeva, Bonham je imao velikih problema na nastupima a narocito prilikom studijskog snimanja. Mnogi producenti su tvrdili da je veoma tesko snimiti taj prejak zvuk bubnja koji je on forsirao. Najzesci u tim kritikama je bio Johnny Haynes, producent i vlasnik studija Zella u kome je sniman demo snimak benda, koji je izjavio da je njegovo sviranje nemoguce za snimanje zbog prevelike glasnoce Bonham-ovog kompleta bubnjeva. Kasnije kada je prvi album Led Zeppelina postigao zlatan tiraz, Bonham mu je duhovito uzvratio tako sto mu je poslao plocu sa potpisom „John Henry Bonham“ i porukom „Hvala na savetu“.

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, priznanja (nagrade)

Jedan od omiljenih bubnjara bio mu je Ginger Baker a veliki uticaj na njega su imali i jazz velikani kao sto su Max Roach, Buddy Rich, Louis Bellson i Art Blakey.
John Bonham je umro 25-og septembra 1980 godine a uzrok smrti je nekontrolisano konzumiranje alkohola predhotdnog dana. Tog dana, tacnije 24-og septembra grupa je imala zakazanu probu pred zimsku turneju po Severnoj Americi. Bonham je vec od samog jutra krenuo sa picem a kasnije je nastavio tokom celog dana i veceri. Prica se da je popio preko 40 casica votke nakon cega je otisao na spavanje. U toku noci doslo je do povracanja a nakon toga do gusenja koje je na kraju proizvelo smrtni ishod. John Bonham je kremiran a njegov pepeo je pokopan 12-og oktobra u crkvi Rushock, Worcestershire.
Za vreme svog kratkog zivota John Bonham je postao jedan od najboljih i najuticajnijih rok bubnjara od njegove pojave pa sve do danas. Nacin sviranja i snaga kojom je to radio kao i veoma prepoznatljiv zvuk njegovih bubnjeva su neke od karakteristika po kojima je i danas lako prepoznatljiv. Jedna od njegovih najpoznatijih inovacija je sviranje solo deonica golim rukama, bez palica sto su kasnije mnogi vrhunski bubnjari koristili prilikom svojih nastupa. Njegove bubnjarske solo deonice su inspiracija za svakog modernog bubnjara a najpoznatija solo deonica je na pesmi Moby Dick koju su Led Zeppelin obavezno izvodili na svojim koncertima. Mnogoi svetski casopisi, razne ankete kao i mnogi svetski muzicari John Bonham-a prikazuju kao najboljeg i najveceg bunjara svuih vremena, sto je on zaista i bio.
Najvece priznanje definitivno je dobio od svojih drugova Paige-a, Planta i John Paul Jones-a koji zbog postovanja prema njemu nisu hteli nikakvu zamenu vec su raspustili grupu koja je mogla jos dugi niz godina da vlada svetskom rok scenom.