b

Jim Morrison

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

Jim Morrison – Američki pevač

Jim Morrison, poznatiji kao „The Lizard King“, bio je američki pevač, tekstopisac i glumac, najpoznatiji kao frontmen grupe The Doors. Rođen je 8. decembra 1943. u Melbourne-u, Florida, SAD, a preminuo je 3. jula 1971. u Parizu od urodjene srčane mane. Jim je bio izuzetno talentovan i nezaboravan muzicar, koji je svojim specificnim nastupima osvojio srca miliona ljudi širom sveta. Što se muzike tice, veliki uticaj na njega imali su Elvis Prisley i Frank Sinatra i taj uticaj se moze osetiti u mnogim pesmama Doors-a. Cesto je snimao na „Telefunken U47“ mikrofonu koji je Sinatra takodje koristio. Brian Wilson mu je bio veliki idol, kao i njegova grupa Beach Boys ciji je Morrison bio veliki obozavalac. Album grupe Beach Boys „Honey“ (1967) je jedna od ploca koju je najvise cenio.

Njegov stil pjevanja, prepun emotivnosti, buntovništva i snažne energije, čini ga jedinstvenim i nedostižnim. Njegove pjesme, poput „Light My Fire“, „The End“, „Break On Through (To The Other Side)“ kao i mnoge druge, do danas su kultne i slušaju se širom sveta. Religija, misticizam i drevni mitovi su bile teme kojima je bio zaokupljen jos od rane mladosti. Mitovi i religije indijanskih kultura su ga privlacili jos od decackih dana.

Biografija

Jim se školovao u Floridi, a kasnije je studirao englesku književnost na California univerzitetu, gdje je zajedno sa klaviristom Ray Manzarek-om osnovao The Doors. Grupa je bila jedinstvena u svetu rock muzike svojim mračnim, poetskim i eksperimentalnim stilom, što je dovelo do njihovog brzog uspeha i globalne slave.

Od ranog detinjstva je imao veliku sklonost ka knjizevnosti. Posebno je bio inspirisan delima nekih pisaca i filozofa a najveci uticaj na njega imao je Friedrich Nietzsche. Taj uticaj ce se osecati kasnije u pesmama i poeziji koje ce Morrison stvoriti u toku svoje karijere. Francuski pesnik Arthur Rimbaud je takodje imao veliki uticaj na formu njegovih krathih proznih pesama. Moliere, Franz Kafka, Charles Baudelaire, Jack Kerouac, Vladimir Nabokov, Honore de Balzac, Allen Ginsberg, su bili samo deo velikih knjizevnika i filozofa koji su najvise uticali na Morrisona. Na filmskoj školi UCLA je diplomirao 1965-e godine i u tom periodu je snimio nekoliko kratkih filmova.

Posle diplomiranja na UCLA, uzlaznom putanjom krenula je i njegova muzicka karijera vezana za grupu The Doors. Godinu dana nije imao kontakte sa porodicom pa su se pojavljivale razne teorije. Moguci prekid odnosa sa porodicom bio je i nedostatak podrske od oca za njegovo bavljenje rock muzikom. Cuvsi debitanski album Doors-a, otac je nazvao Jimm-a i savetovao ga da prekine sa daljom karijerom, smatrajuci da je netalentovan za pevanje. Kasnije je promenio svoje misljenje izjavom da je ponosan na svog sina.

Morrison-ova knjiga „Wilderness: The Lost Writings of Jim Morrison“ brzo je postala bestseler New York Times-a, odmah posle izlaska 1988-e godine. Knjiga obuhvata zbirku pesama i poezije koju je Morrison pisao tokom svog zivota i rada sa grupom The Doors. Njegovo druga knjiga „The American Night“ je objavljena 1990-e godine i takodje je imala veliki uspeh. Svoju poeziju tonski je snimio 1969 i 1970-e godine i taj materijal je iskoristen za snimanje bootleg albuma „The Lost Paris Tapes“ i kao deo albuma The Doors-a „An American Prayer“, koji je objavljen 1978-e godine.

Diskografija

^
Sa The Doors

The Doors (1967)
Strange Days (1967)
Waiting for the Sun (1968)
The Soft Parade (1969)
Morrison Hotel (1970)
L.A. Woman (1971)
An American Prayer (1978)

^
Solo karijera - filmografija, dokumentarci

The Doors Are Open (1968)
Live in Europe (1968)
Live at the Hollywood Bowl (1968)
Feast of Friends (1970)
The Doors: A Tribute to Jim Morrison (1981)
The Doors: Dance on Fire (1985)
The Soft Parade, a Retrospective (1991)
The Doors: No One Here Gets Out Alive (2001)
Final 24: Jim Morrison (2007), The Biography Channel
When You’re Strange (2009), Won the Grammy Award for Best Long Form Video in 2011.
Rock Poet: Jim Morrison (2010)
Morrison’s Mustang – A Vision Quest to Find The Blue Lady (2011)
Mr. Mojo Risin’: The Story of L.A. Woman (2011)
The Doors Live at the Bowl ’68 (2012)
The Doors: R-Evolution (2013)
Feast of Friends (2014)
Danny Says (2016)
Live at the Isle of Wight Festival 1970 (2018)

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, priznanja (nagrade)

Za vreme svoje muzicke karijere dobio je velika priznanja kada su Doors-i u pitanju, cinjenicom da su svi albumi bili veoma uspesni. Posle smrti stigla su nova, zasluzena priznanja za svoj uspesan kako muzicki tako i knjizevni rad. Jedno od prvih priznanja stiglo je 1993-e godine, kada je uvrsten u „Rock and Roll Hall of Fame“ zajedno s ostalim članovima Doors-a. Magazin „Rolling Stone“ ga je 2011-e godine svrstao na peto mesto ankete „Najbolji glavni pevači svih vremena“. Na drugoj rang listi „100 najvećih pjevača svih vremena“ koju magazin takodje objavljuje, zauzima 47-o mesto. Muzicki casopis „Classic Rock“ ga je stavio na 22-o mesto liste najvećih rock pevaca u svetu

Jim Morrison je bio uzor mnogim svetskim muzickim velikanima. Alice Cooper je pesmu „Desperado“ sa albuma „Killer“ iz 1971-e godine, posvetio Morrisonu. Iggy Pop je jos jedan od legendarnih muzicara koji je bio inspirisan Jim Morrison-om i Doors-ima, pa je po uzoru na njih osnovao svoj bend Iggy and the Stooges. Takodje je svoju najpopularniju pesmu „The Passenger“ snimio inspirisan nekim Morrison-ovim pesmama. Mnogi pevaci kao sto su: Eddie Vedder (Pearl Jam), Ian Astbury (Cult), Scott Weiland (Stone Temple Pilots i Velvet Revolver), Ian Curtis (Joy Division), Patti Smith, Billy Idol su isticali veliki uticaj koji je Jim Morrison imao na njih.  

Cuveni reziser Oliver Stone snimio je 1991-e godine film o zivotu Jim Morrison-a i grupi Doors u kome je glavnu ulogu igrao Val Kilmer. On je najozbiljnije shvatio svoju ulogu i naucio je preko 20 pesama grupe Doors.

Muzicki kriticari kao i fanovi ga smatraju za jednog od najuticajnijih i najboljih frontmena u istoriji rock muzike. Svojom pojavom, skandaloznim i tajanstvenim ponasanjem, garderobom u kojoj su kozne pantalone dominirale, nacinile su ga prototipom rock zvezde.

Jim Morrison je iznenada umro 3. jula 1971-e godine u svojoj 27-oj godini, u Parizu. Iako je imao problema sa alkoholom, njegova smrt je bila neocekivana i do danasnjeg dana se smatra misterioznom. Sahranjen je u Parizu na groblju „Pere Lachaise Cemetery“ na kome su takodje sahranjeni jazz-kabare pevacica Edith Piaf, irski dramaturg Oscar Wilde kao i mnogi drugi poznati umetnici. Posle Morrison-ove smrti groblje „Pere Lachaise Cemetery“ je postala jedna od najposecenijih turistickih destinacija u Parizu.