b

Jeff Beck

Jeff Beck<br />

Geoffrey Arnold Beck

poznatiji kao Jeff Beck je Engleski rok gitarista, rodjen 24og juna 1944 godine u gradu Wallington-u. Umro je 10-og januara 2023 godine i ostace upamcen kao jedan od najboljih gitarista na svetu i covek koji je svojim nacinom sviranja doprineo stvaranju i napretku mnogih pravaca u muzici a najpoznatiji od njih su heavy metal i jazz rock.

Ta raznolikost i zamrsenost u sviranju nacinile su od njega da postane jedan od najpoznatijih svetskih muzicara. Svetska muzicka javnost prvi put je cula za njega 1965-te godine, kada se pojavio kao gitarista u cuvenoj grupi Yardbirds u kojoj je vec kao clan nastupao legendarni Eric Clapton. Odlaskom Claptona iz grupe on postaje glavni gitarista ali i on nakon godinu dana napusta grupu i krece u solo karijeru.

Početak karijere

Rok grupa koju je osnovao zvala se jednostavno po njegovom imenu Jeff Beck Group, a pored njega deo benda su cinili kasnije veoma poznati muzicari pevac Rod Stewart i basista Ron Wood. U samom pocetku grupa je bila prepoznatljiva po zestokom nacinu sviranja cija je osnova bila rock i blues muzika.

Kasnije ce se ispostaviti da je taj njegov agresivni pristup sviranju postao jedan od temelja nastanku danas popularnom pravcu poznatijim kao heavy metal. Taj period su obelezila prva dva albuma grupe Truth (1968.) i Beck-Ola (1969.) koji su u startu otvorili put ka drugim velikm ostvarenjima.

Posle izdavanja tih albuma 1970-te godine, Rod SteWart i Ron Wood odlaze u grupu Small Faces. Jeff Beck dozivljava saobracajnu nesrecu i zadobija lakse povrede zbog kojih pravi kratkotrajnu pauzu.

Posle oporavka 1971 godine odlucuje da pravi novu grupu kojoj pristupaju pevac Bobby Tench i bubnjar Cozy Powell koji je u tom momentu vazio za jednog od najboljih i najcenjenijih u svetu. Pod utIcajem rhythm and blues-a, u naredne dve godine izdaju albume Rough and Ready (1971.) i Jeff Beck Group (1972.).

Nakon sto su Carmine Appice i Tim Bogert napustili Vanilla Fudge, Jeff Beck odlucuje da ih kontaktira i oni ubrzo 1973 godine prave cuvenu super grupu Beck, Bogert & Appice. Iste godine izdaju prvi studijski album pod imenom Beck, Bogert & Appice a ubrzo i live album.

Iako je grupa bila sastavljena od vrhunskih muzicara nije imala uspeh kod publike i super trio se ubrzo razilazi. Jeff Beck odlucuje da krene u solo karijeru i 1975 godine izdaje svoj prvi album pod nazivom Blow by Blow.

Na albumu kao producent pojavio se George Martin, koji je u prethodnom periodu saradjivao sa legendarnom grupom The Beatles. Album je bio jazz fussion karaktera i u potpusnosti instrumentalan. Jeff Beck je uspeo da sve vokalne deonice docara sviranjem gitare i uglavnom je tu praksu koristio u nastavku svoje solo karijere. Inace album je postigao najveci uspeh dosavsi na cetvrto mesto Americke top liste.

Za naredni album Wired (1976.), Beck je angazovao cuvene jazz-rock muzicare Michael Walden-a i Jan Hammer-a iz legendarne grupe Mahavishnu Orchestra. Sa Jan Hammer-om je imao dobru saradnju i nju je krunisao izdanjem njihovog zajednickog zivog albuma Live (1977).

Posle albuma There and Back iz 1980-te godine, Beck snima Flash (1985.) koji postaje najkomercijalniji album koji je izdao do te godine. Velikom komercijalnom uspehu najvise su doprinele pesme „Escape“, za koju je dobio Grammy nagradu kao i obrada pesme „People Get Ready“ grupe Impressions. „People Get Ready“ je njegov prvi hit singl a kao vokal ponovo se pojavio legendarni Rod Srewart.

Diskografija 

(naziv  albuma / godina izdavanja)

^
Truth / 1968.
^
Beck-Ola / 1969.
^
1968 / 1969

Izdvajamo

Kasna karijera

U narednom periodu Jeff Beck je stecenu slavu odrzavao uglavnom nastupima na povremenim koncertima i snimanjem na muzickim projektima drugih muzickih velikana. Jedan od projekata gde se pojavljuje kao gitarista je Mick Jagger-ov album Primitive Cool (1987) a 1992e godine pojavljuje se na na albumu Roger Waters-a Amused to Death.

 U oktobru 1989-e godine se pojavljuje Guitar Shop, izuzetno energican album u kome Jeff Beck jos jednom pokazuje svoje gitarske vestine. Na albumu gostuju izuzetno dobri muzicari kao sto je bubnjar Terry Bozzio i klavijaturista Tony Hymas. Osim Beck-ovih izuzetno kvalitetnih solo deonica, vrhunskog sviranja ostalih clanova benda, album krasi izuzetna produkcija i kombinacija razlicitih muzickih pravaca. Guitar Shop postize veliki uspeh i dobija Grammy nagradu za najbolji instrumentalni album.

Jeff Beck je i u narednom periodu imao saradnju sa mnogim svetskim muzicarima, bez obzira na muzicki zanr. Tako je 1990-e godine odsvirao vecinu solo deonica na debitantskom albumu Jon Bon Jovi-ja Blaze of Glory. Njegov solo na udarnoj pesmi sa albuma bila je glavna tema filma Young Guns II. Takodje je ucestvovao na snimanju Paul Rodgers-ovog albuma Muddy Water Blues iz 1993 godine.

Sledece solo izdanje bio je album Who Else! iz 1990-e godine, gde saradjuje sa Jennifer Batten, koja se prvi put pojavljuje kao drugi gitarista na njegovim albumima posle saradnje sa Yardbirds-ima. Posle albuma You Had It Coming koji se pojavljuje 2001 godine on nastavlja sa njom saradnju na turneji koja je organizovana povodom promocije albuma.

Period posle albuma Jeff iz 2003 godine, obelzava pojava na trzistu nekoliko njegovih zivih izdanja kako iz svoje solo karijer tako i sa nekim grupama sa kojima je saradjivao.

Album Emotion & Commotion izbacuje 2010 godine i on sadrzi kombinaciju originalnih i obradjenih pesama kao sto su „Over the Rainbow“, „Corpus Christi Carol“, „Nessun Dorma“ i ostale. Na albumu su gostovale dve izuzetne pevacice kao prateci vokali, Joss Stone i Imelda May. Uspehu albumu su doprinele dve pesme koje su dobile velike muzicke nagrade. Pesma „Nessun Dorma“ osvojila je Grammy nagradu za najbolji pop instrumental, a „Hammerhead“ je osvojila nagradu Grammy za najbolji rock instrumental u 2011-oj godini.

Takodje je saradjivao i sa cuvenim jazz velikanom Herbie Hancock-om na albumu „The Imagine Project“ iz 2010-e godine. Na albumu su se pojavili mnogi istaknuti vokali u tom momentu kao sto su, Seal, Pink, India Arie i drugi. Jeff Beck je ucescem na tom albumu dobio novu Grammy nagradu za muziku.

Saradjivao je sa mnogim grupam i muzickim velikanima kao sto su Ozzy Osbourne, Brian Wilson, glumac Johnny Deep, Jack Bruce, Stanley Clarke, Gerry Brown, David Bowie, Metallica, David Gilmoure, Simon Phillips, Vinnie Colaiuta, Mo Foster, Kate Bush…

Svoju saradnju nije ogranicavao na studijske projekte ili muzicke pravce, jednostavno nisu postojale nikakve granice i prepreke kada je muzika bila u pitanju. Poznat je njegov pokusaj da nastupi sa grupom Guns N’ Roses na nekim koncertima. Radi se o njegovom pokusaju da nastupi sa grupom u Parizu 1992-e dodine, ali do njega nije doslo zbog oštećenja uha koje je Beck zadobio na probi prilkom udarca bubnjara Mat Soruma u cinelu.
Poseban odnos i saradnju je imao sa Jimmy Page-om kao i sa ostalima clanovima grupe Led Zeppelin. Saradnja na muzickim projektima je bila tolika da su mnogi tvrdili da je Beck novi clan grupe, sto se nikad nije dogodilo

Verovatno, najpoznatiji dogadjaj u zivotu Jeff Becka je odbijanje poziva Rolling Stones-a da u grupi zameni Brian Jones-a 1969-e godine. Nick Mason bubnjar Pink Floyda u svojim memoarima tvrdi da je grupa planirala da Beck-a pozove da zameni Syda Barrett-a jos daleke 1967-me godine ali da nisu imali hrabrosti da mu taj poziv uruce.

Njegovom zaslugom mnogi mladi muzicari su uz njegovu pomoc postali poznati i priznati a jedna od njih je Tal Wilkenfeld, koja je u tom momentu imala 21 godinu i svirala je bas gitaru.

Mnoge zanimljivosti su vezane za Jeff Becka, kako na muzickom planu tako i u privatnom zivotu. Trzalicu je prestao koristiti vec 1980-e godine i poceo svoj specifican nacin sviranja prstima. Palcem je prebijao zice sto je specificno za basiste, tako da je tom svom tehnikom sviranja prstima pravio specifican zvuk koji je bio veoma pevljiv i proizvodio je efekte gitarskih pedala.
Pored svog omiljenog modela Stratocaster gitare, koristio je i Fender Telecaster i Gibson Les Paul modele. Fender i Marshall su bili omiljena pojacala koje je koristio na nastupima. Razni modeli pedala za efekte su korisceni u zavisnosti od modela gitare koju je u tom momentu svirao ali  wah-wah pedala mu je bila najomiljenija. Tu pedalu je podjenako koristio kako u studiju tako i na zivim nastupima. Upotrebu te pedale je tako usavrsio da je Eric Clapton sa odusevljenjem izjavio da Beck pravi cuda i da je sve u njegovim rukama kada je wah-wah u pitanju.

U svojoj karijeri Jeff Beck je dobio mnoge nagrade i priznanja u muzici. Dobijo je nekoliko Grammy nagrada a mnoge njegove pesme i albimi su bili nominovani za to isto priznanje. Časopis Rolling Stone ga svrstava za jednohg od najboljih i najuticajnijih gitarista na svetu. Preciznije na top listi od 100 najboljih gitarista na svetu koju je cuveni muzicki casopis objavio Beck zauzima visoko 5 mesto. Najveca priznanja dobija od kolega muzicara od kojih ga vecina priznaje kao velikog inovatora kad je nacin i tehnika sviranja u pitanju. Cela Beck-ova diskografija je veoma cenjena i priznata kako kod kriticara tako i kod njegovih kolega muzicara i sto je najbitnije kod publike. Vlasnik je dve pocasne diplome koje su mu urucili udruzenja najpoznatijih Engleskih univerziteta 2011-e godine.

Sa Yardbirds-ima je uvrsten u Kuću slavnih rock and rolla 1992, a isto priznanje je dobio 2009 godine kao nagradu za rad tokom svoje solo karijere.

Poslednji album je izdao 2022-e godine pod nazivom 18 u saradnji sa cuvenim glumcem Johnny Depp-om.