b

Chick Corea

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

Chick Corea – jedan od najvecih jazz velikana

Chick Corea je Americki jazz klavirista i kompozitor, rodjen 14-og juna 1941-e godine u gradu Chelsea, USA. Proslavio se kao clan mnogih svetskih jazz grupa, a jedna od najpoznatijih bila je Return to Forever ciji je i osnivac. Kasnih 1960-ih, kao clan grupe koju je predvodio Miles Davis, doprinosi u stvaranju jazz fusion-a.

Zahvaljujuci ocu imao je priliku da se upozna sa muzikom koju su stvarali jazz muzicari Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Horace Silver, Bud Powell i Lester Young. Svi oni ce mu biti idoli i imace veliki uticaj na njegovu buducu karijeru.

Vec u srednjoj skoli je imao jazz trio koji je svirao muziku Horace Silver-a po lokalnim klubovima. Posle selidbe u New York, upisuje studije na visoko muzickoj skoli “Columbia” a zatim prelazi u skolu “Juilliard”.

Rani period karijere

Pocetkom 1960-ih, pocinje svoju profesionalnu karijeru saradjujuci sa mnogim jazz muzicarima od kojih su najpoznatiji bili Stan Getz, Herbie Mann, Blue Mitchell i Mongo Santamaria. Svoj prvi album “Tones for Joan’s Bones”, snima 1966-e ali ga objavljuje tek 1968-e godine. Sledeci album “Now He Sings, Now He Sobs”, prolazi veoma dobro i dobija visoke ocene kako od kriticara tako i od kolega muzicara. Na albumu su svirali bubnjar Roy Haynes i basista Miroslav Vitous sa kojima ce Corea imati cestu saradnju u svojoj buducoj karijeri.

Uporedo sa solo karijerom on pocinje saradnju sa Miles Davis-om i pojavljuje se na njegovim legendarnim albumima “Filles de Kilimanjaro”, “In a Silent Way”, “Bitches Brew” i “On the Corner”. Takodje sa Miles Davis-om nastupa na koncertima i snima cuvene zive albume “Black Beauty: Live at the Fillmore West” i Miles Davis “At Fillmore: Live at the Fillmore East”. Saradnja sa Davis-om je trajala do kraja 1970-e godine kada je zavrsena njihova velika zajednicka turneja. Na toj turneji grupa je bila sastavljena od velikih jazz imena kao sto su: Keith Jarrett, (klavir), Steve Grossman (saxofon), Dave Holland (bas), Jack DeJohnette (bubnjevi), Airto Moreira (udaraljke).

Priznanja (nagrade)

^

Godine 1997-e dodijeljen mu je počasni doktorat za muziku na “Berklee College of Music”. Njegov album “Now He Sings, Now He Sobs” iz 1968-e godine, uvršten je u “Grammy Hall of Fame” (1999).

^

Njegove legendarne pesme “Armando’s Rhumba”, “Spain”, “La Fiesta”, “500 Miles High” i “Windows”  se smatraju jazz standardima.

^

Uz Keitha Jarrett-a, Herbieja Hancock-a i McCoya Tyner-a, Corea se smatra jednim od najistaknutijih jazz klavirista u istoriji jazz muzike.

^

Vlasnik je 27 “Grammy” nagrada i bio nominovan više od 70 puta za tu nagradu.

^

Chick Corea je preminuo posle krace bolesti na Floridi, 9-og februara u svojoj 79-oj godini.

Izdvajamo

Kasniji period karijere

Grupu Return to forever, Corea formira 1972-e godine. Kroz grupu ce proci mnogo poznatih jazz muzicara kao sto su Flora Purim, Stanley Clarke, Lenny White,
Bill Connors, Joell Farell, Al Di Meola. Return to forever je kao koncerta grupa postigla veliki uspeh i izdala je nekoliko odlicnih albuma, od kojih su najpoznatiji “Have I Known You Before”, “No Mystery” i “Romantic Warrior”.

Acoustic i Electric bend su Core-ine grupe koje su u periodu izmedju 1986-e i 1994-e godine izdale 10 albuma i odrzale mnogo koncerata. U tom periodu sa  Electric bend-om izdaje 7 a sa Acoustic bend-om 2 albuma kao i jedan svoj solo album pod imenom “Expressions”. U tom periodu takodje povremeno nastuma sa svojom grupom New Trio. U ovim postavama Chick Corea je imao izuzetno dobru saradnju sa basistom John Patitucci-jem i bubnjarem Dave Weckl-om.

U oktobru 2008-e godine formira novu grupu Five Peace Band i sa njom krece na svetsku turneju. Postava kojoj su cinili Chick Corea, John McLaughlin, Kenny Garrett, Christian McBride i Vinnie Colaiuta turneju pocinju po Evropi, da bi je tokom 2009-e godine nastavili po Severnoj Americi i Aziji. U toku drugog dela turneje bubnjara Vinnie Colaiuta menja Brian Blade. Posle uspesne turneje na trzistu se pojavljuje zivi album grupe, “Five Peace Band – Live” i 2010-e godine dobija “Grammy” nagradu za najbolji jazz instrumentalni album.

Saradnja

Corea je kao i ostali jazz velikani, saradjivao sa drugim jazz muzicarima i grupama. Sa Herbie Hancock-om kolegom i klaviristom je imao odlicnu saradnju, koja se najvise manifestovala zajednickim koncertima. Na tim koncertima imali su klavirske duele na kojima su izvodili svoje pesme kao i dela drugih jazz muzicara.

Sa Bela Fleck-om  koji je svirao banjo, snima album “The Enchantment” 2007-e godine. Pesma “Spectacle” je doprinela da album bude  nominovan za “Grammy” nagradu.

Sledece godine Corea saradjuje sa Japanskom klaviristkinjom Hiromi Uehara i sa njom snima live album “Duet” (Chick Corea and Hiromi). Nakon tog albuma njih dvoje nastupaju u Tokijskoj “Budokan areni” 30-og aprila.

Tokom svoje karijere cesto se bavio povezivanjem savremene klasicne i jazz muzike i u tim prilikama je saradjivao sa simfonijskim orkestrima i string quartetima.