b

Buddy Guy

 Chick Corea - jedan od najvecih jazz velikana

Buddy Guy – Legendarni američki blues muzičar

Buddy Guy je legenda američke blues scene, jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji ovog žanra. Rodjen je 1936. godine u Louisiani, a karijeru je počeo još 1950-ih. Od tada, njegov stil i virtuoznost su inspirisali generacije muzičara širom sveta.

Guy je počeo da svira gitaru u ranoj mladosti, a svoje muzičke umeće je razvijao uključujući se u lokalnu blues scenu. U početku je svirao sa lokalnim blues bendovima, a kasnije je postao deo žive blues scene u Chicagu. Tamo je upoznao muzičare kao što su Muddy Waters, Howlin’ Wolf i Little Walter, koji su značajno uticali na razvoj njegove buduce karijere.

Biografija

Tokom šezdesetih i sedamdesetih, Guy je postao jedan od vodećih imena u blues muzici, a njegov stil sviranja gitare je postao prepoznatljiv širom sveta. Njegova muzika je uticala na mnoge muzičare, uključujući i rock muzičare poput Jimi Hendrix-a i Stevie Ray Vaughan-a. Njegov uticaj se ogleda u činjenici da su mnogi muzičari kasnije kopirali njegov stil, a njegove pesme su često obrađivane. Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, Gary Clark Jr. i John Mayer su samo deo svetskih muzickih velikana koji su ga smatrali za jednog od svojih uzora. Sa mnogima od njih imao je uvek dobro muzicku saradnju i cesto se pojavljivao kao gost na njihovim albumima i koncertima.

Najpoznatiji predstavnici blues muzike sa kojima je saradjivao bili su: B.B. King, Willie Dixon, John Lee Hooker, Koko Taylor kao i Junior Wells sa kojim je izdao najvise albuma. Naravno posebno mesto na toj listi zauzima Muddy Waters koji mu je bio uzor i covek koji mu je najvise pomogao u stvaranju karijere.

Buddy Guy je poznat po svom energičnom i emotivnom nastupu na pozornici, kao i po svom virtuoznom stilu sviranja gitare. Njegova tehnika sviranja uključuje brze i žestoke solaže, često sa složenim ritmovima. On je takođe poznat po svom korišćenju efekata, kao što su distortion i wah-wah pedale, koji su mu pomogle da stvori karakteristicne i prepoznatljive solo dionice.

Phil Guy njegov mladji brat, zahvaljujuci njegovoj reputaciji takodje je postao veliki blues muzicar.

Buddy Guy je definitivno jedan od najuticajnijih blues muzičara svih vremena. Njegov stil sviranja gitare i nastupa na pozornici su inspirisali generacije muzičara i obožavalaca. On je jedan od muzickih velikana koji je svojim radom doprineo  popularizaciji blues muzika širom sveta, a njegove pesme i dalje služe kao osnova za mnoge buduće generacije blues muzičara.

Buddy Guy predstavlja ne samo veliku muzičku legendu, već i ikonu američke kulture. Njegov život i karijera su neizostavan deo istorije blues muzike, a njegov uticaj i dalje živi kroz mnoge muzičare koji nastavljaju da njegov stil i umeće prenose na nove generacije.

On i dalje svira širom sveta, a njegovi nastupi su uvek puni energije i emocija. Uprkos svojim godinama na svojim koncertima daje sve od sebe, kako sviracki tako i vuzelno. Svojom duhovitoscu kao i velikim smislom za humor, on dodatno svoje koncerte cini spektakularnim, sto nije karakteristika vecine blues izvodjaca.

Diskografija

^
Solo

Left My Blues in San Francisco (1967)
A Man and the Blues (1968)
Hold That Plane! (1972)
The Blues Giant / Stone Crazy! (1979)
Breaking Out (1980)
DJ Play My Blues (1982)
Damn Right, I’ve Got the Blues (1991)
Feels Like Rain (1993)
Slippin’ In (1994)
Heavy Love (1998)
Sweet Tea (2001)
Blues Singer (2003)
Bring ‘Em In (2005)
Skin Deep (2008)
Living Proof (2010)
Rhythm & Blues (2013)
Born to Play Guitar (2015)
The Blues Is Alive and Well (2018)
The Blues Don’t Lie (2022)

^
Sa Junior Wells-om

Hoodoo Man Blues (1965)
Chicago / The Blues / Today!, Vol. 1 (1966)
It’s My Life, Baby! (1966)
Coming at You (1968)
Buddy and the Juniors (1970, also with Junior Mance)
Southside Blues Jam (1970)
Play the Blues (1972)
Pleading the Blues (1979)
Going Back (1981)
Alone & Acoustic (1991)
Better Off with the Blues (1993)

^
Sa Phil Guy-om

Buddy & Phil (1981)
The Red Hot Blues of Phil Guy (1982)
Bad Luck Boy (1983)
All Star Chicago Blues Session (1994)
He’s My Blues Brother (2006)

^
Sa Memphis Slim-om

Southside Reunion (1971)

Izdvajamo

Saradnja, uticaj, priznanja (nagrade)

Buddy Guy je objavio više od dvadeset solo albuma tokom svoje karijere, a njegov rad je nagrađivan širom sveta. Vec 2007. godine postao je počasni doktor muzičkih nauka na „Berklee College of Music“ universitetu. Takođe je primio i počasni doktorat sa universiteta „Southern Mississippi“.

 Nominovan je vise puta za „Grammy“, a 8 puta je bio i dobitnik te prestizne svetske nagrade. Najvece priznanje sto se „Grammy“ nagrada tice je nagrada za zivotno delo 2015-e godine, a isto priznanje vec sledece godine dobija za „Born to Play Guitar“, koji je proglasen blues albumom  godine.

Buddy Guy je takođe uvršten u „Rock and Roll Hall of Fame“, a time je njegov uticaj na blues muziku postao neosporan.