Poko rubato

j

by Danko Popović

}

11.07.2022

Muzička družina „PoKo Rubato“ nastao kao potreba muzičkih istomišljenika da kroz kreativan muzički izraz osnuju sastav koji bi obogatio muzičku ponudu u gradu i doneo nešto dotad ređe slušano, iliti „nečuveno“ (da ne budemo suviše pretenciozni).

PoKo Rubato (poco rubato ital.) je muzički izraz koji u prevodu označava malo slobodnije izvođenje,a inicijali prezimena su skriveni u nazivu ovog sastava.

Družina je otpočela saradnju 2018 god. kao instrumentalni trio sastavljen od dve violine i klavira koji je pored klasičnih kompozicija izvodio takođe i obrade filmske muzike i popularne pesme.

Jelena Rubaković i Milica Kovrlija, profesorke violine u muzičkoj školi u Čačku dele slične stavove kroz muzički izraz i među njima nastaje ideja o formiranju muzičkog sastava.

Između Milice i Jelene ostvaren je skladan muzički dijalog kome je još falila

prateća podloga u vidu nekog harmonskog instrumenta. Pozvali su kolegu, saksofonistu, Aleksandra Popovića (u prvom mahu ne baš spojivo rešenje), ali se ukazano poverenje pokazalo dobro, u vidu osvežavajuće muzičke podloge na klaviru.

Budući da Aleksandar „zakuvava“ aranžmane koleginice imaju puno poverenje njegovim izborom muzičkih tema i nakon pripreme aranžmana traži se pomalo slobodniji izraz u izvođenju (poco rubato).

Iz potrebe za širenjem i pronalaženjem slobodnijeg zvuka ovog sastava družina je obogaćena sa još dva posebna člana –  Vesna Đunović, mlada dirigentica čačanskog hora „Slovoljubve“ glavni je vokal ove družine i njena preporuka pri izboru repertoara je značajna jer intuitivno oseti puls publike i zna kako da izmami ovacije; Pasioniran ljubitelj horskog pojanja Dragan Jeković veoma je zaslužan što sastav ima pevača,a osim što družini doprinosi kroz istančani rimički puls i dinamičko nijansiranje, njegovo pevačko iskustvo doprinosi u lakšem kretanju prilikom obrađivanja višeglasnih deonica.

Jelena Rubaković,naša violinistkinja je krajem 2021. postala supruga i majka ali to nije uzrokovalo razlaz sastava i na našu sreću sastav je još više obogaćen zahvaljujući njenom suprugu violinisti Jovanu Tešiću koji je više nego adekvatna zamena našoj družini.

Naš sastav nastupa na i različitim proslavama, komercijalnim svečanostima,banketima, kao i na koncertima od kojih se izdvajaju koncert povodom obeležavanja dana braće Nastasijević 2019. god. u Gornjem Milanovcu  i koncerti na kulturnom letu 2019. i 2022. u Čačku. Takodje, jedan od reprezntativnijih nastupa biva na koncertu u Domu kulture u Čačku 2021. god.

 

 

Prijavite se na Newsletter

Povezane Objave

Miloš Stošić intervju

U julu 2022 godine smo imali čast da intervjuišemo Miloša Stošića, čuvenog muzičara iz Kragujevca, pevača grupe Deadly Mosh i mnogih drugih bendova, osobito poznatih u svetu metala. Za dodatne informacije pogledajte intervju a ispod imate i transkript istog. Intervju...

opširnije

Luka Milošević intervju

U junu 2022. godine gost Muzičkog studija.rs bio je Luka Milosevic , gitarista iz Čačka, sin čuvenog bubnjara Krvne grupe Ljubinka Miloševića Meha. Za dodatne informacije pogledajte intervju a ispod imate i transkript istog. Intervju vodila Marija Cvetić, snimatelj...

opširnije

Falow Us

About the Author

Danko Popović

muzičar, autor i gitarista benda Ružičasti slonovi iz Čačka

KOMENTARI

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *