b

Malo o Jazz-u

j

by Zoran Zof Cvetic

}

07.26.2022

Jazz je jedan od najstarijih pravaca u muzici od koga su kasnije uz blues nastali mnogi drugi muzicki zanrovi.
Nastao je krajem 19. veka u New Orleans – u, u afroamerickim zajednicama kao tradicionalna muzika porobljenog crnackog naroda poreklom iz Afrike. Od svog nastanka jazz muzika je iz godine u godinu postala prepoznatljiva kao jedan od glavnih formi muzickog izrazavanja.

Etta JonesZahvaljujuci neogranicenim mogucnostima u improvizaciji, jazz je vremenom postaje muzicki zanr sa velikim brojem muzickih pravaca kao sto su bebop (bop), hard bop, cool jazz, free jazz kao i mnogi drugi. U kasnijem periodu nastali su i novi moderni pravci kao sto su acid jazz, funk jazz, soul jazz i fusion jazz pravac koji je nastao spajanjem razlicitih podpravaca u jednu novu celinu kao sto i sama rec govori. Ne treba zaboraviti da je uz sve pravce u jazz muzici popularan i jazz vocal kao jedan od specifcnih pravaca koji je proslavio mnoge jazz pevace i pevacice.

Evo nekih:

Ella Fitzgerald

Billie Holiday

Sarah Vaughan

Diana Krall

Cassandra Wilson

Patricia Barber

Prijavite se na Newsletter

Povezane Objave

Jazz Fusion

Jazz fusion je jedan od modernih pravaca koji spaja jazz muziku sa drugim razlicitim pravcima, bilo da oni pripadaju jazzu ili nekom drugom muzickom zanru kao sto su rock, heavy, elektronic, ambient i neke druge. Ovaj veoma zahtevan i slozen stil sviranja je kao i...

opširnije

Hard Bop

Hardbop je kao pravac veoma slican bebopu i svoj najveci uspon imao je od 1951 do 1958 godine. U odnosu na Bebop, novi pravac je doneo neke novine a jedna od njih je dodatan uticaj i koriscenje elemenata iz blues, rhytm and blues kao i gospel muzike. Zahvaljujuci...

opširnije

Falow Us

About the Author

Zoran Zof Cvetic

Rok bubnjar grupe Ruzicasti slonovi, ex bubnjar grupa, Biska (Cacak), Moris (Cacak), Ljubav i mrznja (Kragujevac), Danger (Kragujevac). Veliki ljubitelj basketa i tenisa kao i rock, blues i jazz muzike, i naravno najveci fan svih vrsta kraft piva.

KOMENTARI

0 коментара

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *